h

Cultureel Kwartier: SP blijft tegen 80 miljoen kostend prestigeproject

18 april 2008

Cultureel Kwartier: SP blijft tegen 80 miljoen kostend prestigeproject

De gemeenteraad sprak donderdag over een van de laatste stappen voor de realisatie van het Cultureel Kwartier, het cultuur complex waar straks een bioscoop, theater, bibliotheek, centrum voor beeldende kunst en biblionet in gevestigd moeten worden. Er moest onder andere toestemming gegeven worden voor de investering van 80 miljoen euro voor de bouw van het Cultureel Kwartier.

De SP is vanaf het begin af aan consequent tegen de te prestigieuze en geldverslindende plannen geweest. Wij willen een goed theater en bioscoop voor Assen, maar daar heb je niet dit Cultureel Kwartier voor nodig. Je kunt je geld maar een keer uitgeven en de SP legt de prioriteiten op andere plekken. Wij steken die miljoenen liever in kleinschalige kunst en cultuur, in uitbreiding van het bibliotheekwerk, in een beter wijkbeleid, armoedebeleid, woningbouw en een goede invoering van de WMO.

De SP heeft uiteraard wel serieus naar het plan dat er nu ligt gekeken en het getoetst aan een aantal , voor ons belangrijke punten: de betaalbaarheid, de effecten voor de bibliotheek in Assen, de effecten op het cultuurbeleid en de zin/onzin van de samenwerking. Op al deze gebieden is er geen duidelijkheid. Er zijn nog geen afspraken over de betaalbaarheid. Het bibliotheekbeleid en cultuurbeleid zijn nog niet uitgewerkt en de effecten van deze miljoeneninvestering op de bieb en het culturele veld zijn niet duidelijk. Ook houden wij twijfels bij de samenwerking in het CK. Dit alles had volgens de SP nu echt duidelijk moeten zijn, maar er ligt nog niks vast. Dit is absoluut onvoldoende voor de SP.

De SP werd daarnaast geweigerd om de bedrijfsplannen van de partners (vertrouwelijk) in te mogen zien. Dit is een hele slechte zaak, deze partners moeten straks volgens het college het Cultureel gaan maken. Dan moet er een gedegen bedrijfsplan liggen. Deze houding van het college wekt weinig vertrouwen, en ook de reactie vanuit de rest van de raad was hierover ronduit zwak te noemen, niemand vond deze openheid nodig. Openheid en duidelijkheid die als je het hebt over een investering van 80 miljoen heel normaal hoort te zijn. In Tilburg is over een slecht bedrijfsplan van het “Adje” theater zelfs het college gevallen, maar in Assen heerst de beslotenheid, mag er niet eens in vertrouwen door een raadslid naar gekeken worden, en de hele raad vindt dit blijkbaar prima.

Dinsdag 24 april moet de raad nog officieel stemmen over het Cultureel Kwartier. De SP zal dan ook tegen dit prestigeproject stemmen.

U bent hier