h

Film ‘Tussen Goot en Geluk”, ex-daklozen over zingeving en nazorg.

8 februari 2008

Film ‘Tussen Goot en Geluk”, ex-daklozen over zingeving en nazorg.

De WMO/GGZ initiatief groep organiseerde een bijeenkomst rond de film ‘tussen Goot en Geluk’ gemaakt door ex-daklozen uit Nijmegen. Ook de SP was hiervoor uitgenodigd en raadslid Aly Joustra was namens de SP aanwezig. Na afloop was er gelegenheid tot vragen en discussie met twee hoofdrolspelers en een zeer bevlogen straatwerker.

Een verslag van de bijeenkomst:

Het was een aangrijpende en indrukwekkende film, met soms schokkende beelden en goed uitgekozen muziek. We kregen het individuele verhaal te zien van vijf personen, gericht op het perspectief in hun leven. De film geeft hun de kans om eindelijk ook eens gehoord te worden. Na de vraag welke gebeurtenissen uit het verleden nu nog een rol spelen, kregen we een korte impressie te zien van het verleden van die persoon. Belangrijk was het keerpunt in het leven, de positieve draai die er uiteindelijk gevonden werd. Door in te voelen met het verhaal, wordt de beeldvorming over dak- en thuislozen en verslaafden veranderd.

In het eerste verhaal zagen we een verslaafde man die op straat veel geweld meemaakte. Nu gaat het goed met hem, hij is afgekickt en vader geworden. Het leven is voor hem weer de moeite waard, zijn eigenwaarde is gegroeid door vader te zijn. Hij heeft wel moeite om de ervaringen van de straat te verwerken, maar kan genieten van het leven zelf. Hij geniet van de vogeltjes, de mensen om hem heen, de zon die schijnt. Verder vind hij het belangrijk om zijn dromen na te jagen.

Een ander gebruikt zijn ervaringen door anderen te helpen als een soort straatadvocaat. Weer een ander besluit op een gegeven moment dat het genoeg is en vind samen met zijn vriendin een huisje via een vriendelijke politieagent. Hij vind zinvolle dagbesteding in een klussendienst, er is een alternatief uitzendbureau waar mensen iets extra’s mogen houden boven op hun uitkering. Een andere oudere man zoekt zijn geluk in zijn huisdieren. Hij vertelt over het seksueel misbruik op een kostschool en ziet het als zijn taak om te vechten voor het onrecht in zijn leven. Door de film kan hij na vijftig jaar eindelijk zijn verhaal vertellen.
De vrouwelijke speelster is op eigen kracht afgekickt, zij liep als vijftienjarig meisje buiten in de kou, en niemand die wist dat zij bestond.

Nu volgt de groep ex-daklozen verschillende cursussen, variërend van sociale vaardigheidstraining tot een stageplek in een naaiatelier. Wat ze allen gemeen hebben is het gebrek aan zelfvertrouwen en geen vertrouwen in anderen.
In Nijmegen bestaan verschillende initiatieven voor en door dak en thuislozen, gericht op zelfbeheer en empowerment! Dit betekent dat niet alleen wordt uitgegaan van de eigen kracht, maar ook de regie over je eigen leven.

De mensen uit Nijmegen hadden goede voorbeelden hoe het dan wel moet: opvang in zelfbeheer en verder vooral inspireren, stimuleren en blijven ondersteunen. Luisteren naar het individuele verhaal en dan iemand de ruimte geven om te doen wat hij of zij graag wil, de ruimte om zijn persoonlijk geluk na te streven. Praat niet over doelgroepen, ieder mens is uniek, voorzieningen vanuit het cliëntenperspectief!

De ruimte geven om weer een deel van het geheel te worden (meetellen en meedoen)
‘Ieder mens die met de GGZ in aanraking is geweest, heeft ervaren dat zijn individuele behoeften zijn ontkend!’ was een uitspraak, in plaats daarvan moeten we ieder erkennen in zijn waarde, naar mogelijkheden kijken in plaats van beperkingen.
De benadering moet er een zijn van gelijkwaardigheid, je bent niks meer of minder waard dan de ander, realiseer je dat het jou ook kan overkomen! Blijf daklozen opzoeken en vragen wat wil je en zorg dat ze zelf aan de slag kunnen (opvang in zelfbeheer, werk, creatief, inzet van ervaringsdeskundigen! Gericht op MAATSCHAPPELIJK HERSTEL) Of zoals een van hen zei: het ging pas goed toen ik mensen ontmoette die echte vriendschap aanboden. Mijn eigenwaarde kwam weer terug en wat er ook gebeurd, we gaan door, dus vertrouwen blijven houden en houd rekening met tegenslagen, en denk vooral ook aan nazorg!!!

Als raadslid voor de SP in Assen met de Wmo in mijn portefeuille zijn deze contacten van groot belang en was deze film op een indrukwekkende wijze een inzicht hoe het werkelijk is.
Ook was het een inspiratiebron van hoe het kan, hoe kun je deze mensen bereiken en hoe kun je wat voor en samen met ze doen.
Deze ervaringdeskundigen gaven voorbeelden van benadering is vertrouwen, opzetten opvang in zelfbeheer en bied nazorg.
In een stad als Assen waar niet eens duidelijk is hoe groot de groep is, is er nog veel werk te verzetten.

De SP wil initiatieven op dit gebied ondersteunen en in de raad zich hier hard voor maken.
De film is op DVD beschikbaar en we willen deze graag eens samen met belangstellenden bekijken. Hierover binnenkort meer.

Yvonne Wittaker en Aly Joustra

U bent hier