h

SP motie uitgevoerd. ISD vereenvoudigt de kwijtscheldingprocedure

16 januari 2008

SP motie uitgevoerd. ISD vereenvoudigt de kwijtscheldingprocedure

Tijdens de behandeling van het armoedebeleid in 2007 diende de SP een 5-tal moties in. Met een daarvan wilde de SP de aanvraagprocedure voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen vereenvoudigen. Deze motie is nu door het college uitgevoerd.

Vanaf 2008 hoeft de kwijtschelding slechts eenmalig worden aangevraagd. Daarna vindt een automatische beoordeling plaats. Alle klanten die vorig jaar kwijtschelding hebben ontvangen hoeven voor 2008 dit niet opnieuw aan te vragen.

Dit is een forse verbetering. In Assen moest men de afgelopen jaren elk jaar opnieuw het 6 kantjes tellend aanvraagformulier invullen en opsturen, voorzien van soms wel 20 kopieën van bankafschriften en huurovereenkomsten, om opnieuw kwijtschelding te krijgen.
Alleen de mensen met een bijstandsuitkering kregen automatisch kwijtschelding. Maar kwijtschelding is ook mogelijk voor bijvoorbeeld aow-ers, wao-ers, en anderen die leven op het minimum. Deze mensen moesten elk jaar opnieuw de hele mikmak invullen terwijl er vaak niks in hun inkomen was veranderd. Vanaf 2008 wordt dit dus vereenvoudigd.

Ook gaat de ISD in overleg met het waterschap onderzoek doen naar de haalbaarheid van het combineren van de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en de waterschapslasten.
Nu moeten mensen nog twee keer een aanvraag voor kwijtschelding indienen. Eèn bij de gemeente en Eén bij het waterschap. Dit kan eenvoudiger, zo zocht de SP uit. In veel plaatsen wordt de kwijtscheldingsaanvraag al gecombineerd, zodat je nog maar 1 keer een aanvraag hoeft in te dienen. In Assen wordt deze verbetering nu ook serieus onderzocht en wellicht is dit vanaf 2009 ook in Assen realiteit.

U bent hier