h

Speech 2e termijn begroting 2008 gemeente Assen

9 november 2007

Speech 2e termijn begroting 2008 gemeente Assen

Dank u wel voorzitter,

De SP wil in haar tweede termijn nog ingaan op de volgende onderwerpen,

- Onderwijs
We zijn erg blij dat nu duidelijk is geworden dat elke school per 2008 beschikt over schoolmaatschappelijk werk, en dat de kindervakantiekampen ook echt worden georganiseerd in 2008. Daarvoor willen we het college een oprechte pluim geven.

-Subsidiebeleid: De SP vindt het erg belangrijk dat de raad inzicht krijgt in de effecten van ons subsidiebeleid en de eventuele bijstellingen die we zouden willen doen. Er zijn teveel problemen rond dit subsidiebeleid. Het is onze taak om de problemen, die maandag voldoende naar voren zijn gekomen, voor de toekomst te voorkomen. We willen de toezegging dat er een subsidiebijlage met daarin een evaluatie en nieuwe kaders, standaard wordt bijgevoegd bij bespreking van desbetreffende beleidsvelden zodat de raad in de toekomst beter grip krijgt op haar subsidiebeleid

-Armoedebeleid: We krijgen een schriftelijke uitleg van de wethouder over hoe het nu zit met de voorziening WWB werkdeel en de reserve armoedebeleid. De wethouder zegt dat het allemaal klopt maar kan dat nu niet uitleggen. De SP neemt hier geen genoegen mee. We kunnen niet afgaan op de blauwe ogen van de wethouder maar willen, zoals we maandag ook aangaven, volstrekte helderheid.

-WSW: Het antwoord van de wethouder op vragen van Groen Links over de wachtlijst van de Wsw is wat de SP fractie betreft onvoldoende.
De SP wil daadkracht zien om de wachtlijst terug te dringen, mensen 4 jaar laten wachten op een werkplek in een beschermde omgeving kun je niet verkopen, dit is een ramp voor deze mensen. Daarom dient de SP samen met Groen Links hierover een motie in. Om het college zijn woorden in daden om te laten zetten: ook deze mensen Tellen mee en mogen Meedoen.

-PopAs: De SP was niet tevreden met de beantwoording van het college. PopAs levert een belangrijke bijdrage aan het culturele imago van Assen en heeft ambitie om uit te groeien tot een echt Poppodium. Het is eigenlijk een schande dat dit er nog niet is in Assen. Daarom wil de SP dat deze maand nog gesproken wordt met PopAs en zij de 20.000euro subsidie voor 2008 en 2009 krijgt zodat zij snel duidelijkheid hebben en kunnen gaan programmeren. Dit hebben we samen met Plop en PvdA verwoord in een motie die door Plop ook namens ons al is ingediend.

-Assen FM: Hier is het college helemaal niet inhoudelijk op ingegaan. Wij willen dat AssenFM kan uitgroeien tot een echte goede lokale radiozender. Assen krijgt er voldoende geld voor van het rijk. Wij willen dan ook dat dit volledig aan onze lokale radio omroep AssenFM wordt besteedt. Hiervoor dienen wij een motie in.

-BudgetSupport: Deze vrijwilligersorganisatie krijgt van de gemeente Assen maar 3000, - per jaar om haar werk als ondersteuner en begeleider van mensen met financiële problemen te kunnen doen. BudgetSupport levert zo’n grote bijdrage aan de Asser samenleving dat een goede ondersteuning vanuit de gemeente nodig is. Daarom opnieuw om de tafel voor een realistischer subsidie.
Voor BudgetSupport dienen we een motie in.

-Chinajaar: De SP is boos over de onwil van dit college over ons voorstel om in het Chinajaar ook aandacht te besteden aan de schending van mensenrechten. Het college is niet van plan de Asser bevolking ook de donkere kant van China te laten zien. Hier kan de SP niet mee leven. Wij willen wel dat er in het Themajaar China nadrukkelijk aandacht komt voor de schending van mensenrechten en dienen daarom een motie in.

-Personeelsbeleid: Het college kan niet aangeven hoeveel mensen met een handicap er in dienst zijn. Wel komen er 20 leer-werk banen, maar dat bedoelen wij niet. De gemeente heeft als werkgever een voorbeeldfunctie en moet meer doen dan alleen een afspiegeling willen zijn van de maatschappij. Daarom pleit de SP ervoor dat het college in ernaar streeft bij het aannemen van nieuwe werknemers 5% mensen in dienst te nemen met een handicap. Men heeft hier al vanaf 1989 de tijd voor gehad en nu is de tijd om er werkelijk werk van te maken.
Hiervoor hebben wij een motie.

-Goedkope woningen. Wij willen ook gewoon gaan voor een duidelijk kader van 30-35 procent goedkope woningen in Assen, verspreid over alle wijken en in nieuwe gebieden. Wij willen de toezegging dat het woordje maximaal een typefout was en uit de begroting verdwijnt zodat hier geen onduidelijkheid over kan ontstaan.

-Telefonische indicering: De PvdA was in haar eerste termijn heel duidelijk; stoppen met de telefonische indicatie! Een oproep die de SP uiteraard steunt, wij hebben dit immers zelf al eerder aangegeven tijdens de behandeling van de WMO.
Schriftelijke vragen op dit gebied die duidelijkheid hadden kunnen verschaffen, worden door het college pas na de begroting beantwoord, ondanks de verstreken termijn en beloftes. Omdat wij vinden dat dit geen proefballonnetje is maar een uiterst belangrijke zaak dient de SP hierover een motie in.

Voorzitter tot zover onze bijdrage.

U bent hier