h

Reclamenota: eenvoudige milieubesparing nog een stap te ver voor college en raad?

17 oktober 2007

Reclamenota: eenvoudige milieubesparing nog een stap te ver voor college en raad?

Over de reclamenota is vorige week door de raad gestemd. De SP diende bij de bespreking een wijzigingsvoorstel in om de belichting van reclame 's nachts uit te zetten. Dit levert een flinke besparing voor het milieu op.

De wethouder had na zijn gebrekkige voorbereiding en slechte uitleg tijdens de opiniërende vergadering ook dit keer geen duidelijk antwoord op het SP voorstel en kwam niet verder dan: dit moeten we nu niet doen, we willen toch wel gezelligheid in de stad, laten we maar wachten tot een nieuwe nota over milieu en duurzaamheid. Allemaal argumenten die niet opgingen. Het voorstel is simpel uit te voeren, daarvoor hoeft niet weer een jaar gewacht worden op een nieuwe nota, we kunnen het nu direct toepassen. Het gaat ook alleen om reclame die belicht wordt, dus het wordt niet minder gezellig in de stad want sfeerverlichting heeft hier niks mee te maken.
Ook vanuit de raad kwam weinig steun zodat het amendement het niet haalde.
De SP stemde dan ook tegen de reclamenota.

Update: Milieuminister Cramer (PvdA) heeft deze week zelf voorgesteld om 's nachts lichtvervuiling tegen te gaan. Lichtreclame kan volgens haar 's nachts prima uit. Hier is onderzoek naar gedaan. Voor het gros van de Nederlanders hoeft de hele nacht het licht echt niet aan. Bijna 90 procent van de mensen wil dat het licht uitgaat 's nachts. Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties hebben er ook onderzoek naar gedaan. Ze roepen de overheid op om zo snel mogelijk reclame- en sierverlichting na middernacht aan te pakken.
Een grote meerderheid van de ondervraagden is het hiermee eens. De minister wil het niet overdrijven. Mooie monumenten mogen best verlicht blijven. En de veiligheid op straat mag ook niet in gevaar komen.

Dit was precies wat de SP met het amendement wilde bereiken. Helaas is dit besef bij het Asser college en het grootste deel van de raad nog niet aanwezig, tonen zij weinig lef en daadkracht om dit probleem direct aan te pakken en moeten we weer lang wachten op weer een nieuwe nota. Een gemiste kans volgens de SP.

U bent hier