h

SP wil serieus onderzoek naar recyclen luiers en incontinentiemateriaal

26 september 2007

SP wil serieus onderzoek naar recyclen luiers en incontinentiemateriaal

De SP heeft het afgelopen jaar samen met D66 aandacht gevraagd voor het gescheiden inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal in Assen. Het college zegde toe dit te willen onderzoeken maar kwam vervolgens met een zeer magere reactie. De SP en D66 gaan hier niet mee akkoord en willen via schriftelijke vragen bereiken dat het college opnieuw, en dit keer serieus, naar dit voorstel gaat kijken.

In het onderzoek van het college wordt de aandacht vooral gericht op maar één deel van het hele recycleproces, nl. composteren. Dit schijnt i.v.m. Europese regelgeving waarschijnlijk straks niet meer te passen in de Europese kwaliteitstandaard. Dat vormde voor het college ook de reden niet te willen overgaan tot gescheiden inzameling.

Maar er wordt volgens de SP te weinig aandacht besteedt aan de andere delen van het recycleproces. En dat zijn nu juist de delen die de winst voor het milieu opleveren. Papier, plastic en kunststof worden hierin gerecycled.
Er zijn daarnaast meerdere onderzoeken over dit onderwerp uitgevoerd. Hieruit worden andere conclusies getrokken. Ook heeft het college niet willen kijken naar de 156 Nederlandse gemeenten waar luiers in incontinentiemateriaal wel gescheiden wordt ingezameld. Waarom doet men het daar wel en is men daar wel tevreden?

Assen wil voorop lopen in milieuvriendelijkheid en heeft hoge ambities op het gebied van klimaatvriendelijkheid. Gescheiden inzameling zou hier volgens de SP hier een bijdrage aan kunnen leveren. Om het college aan te zetten tot een serieus onderzoek naar de mogelijkheden om ook in Assen over te gaan tot gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal heeft de SP samen met D66 schriftelijke vragen gesteld.

Klik hier voor de vragen.

U bent hier