h

Rood Assen voert actie tegen visitatie in jeugdpsychiatrie

17 mei 2007

Rood Assen voert actie tegen visitatie in jeugdpsychiatrie

Afgelopen zaterdag heeft Rood Assen 110 handtekeningen opgehaald tegen visitatie in de jeugdpsychiatrie. Ondanks het slechte weer hebben actieve Rood en SP leden op het Koopmansplein in Assen het winkelend publiek gevraagd om ook hun handtekening te zetten op een rubberen handschoen, het symbool voor visitatie. De actie is een initiatief van de actie groep 'tekeer tegen de isoleer'.

Er zitten in Nederland heel wat kinderen opgesloten in jeugdgevangenissen zonder dat zij veroordeeld zijn voor strafbare feiten. Hun opsluiting is het directe resultaat van een schrijnend tekort aan behandelplaatsen in de jeugdzorg.

Deze kinderen worden onderworpen aan hetzelfde gevangenisregime als kinderen die een straf uitzitten. Dat wil onder andere zeggen dat ze geen cadeautjes mogen ontvangen, strenge bezoekregelingen hebben en na elk contact met de buitenwereld hun kleren uit moeten trekken voor een visitatie (het nakijken van hun lichaamsholten).

Dit alles is een absolute schending van de inhoud en de geest van het Verdrag van de Rechten van het Kind. Het opsluiten en aan vernederende fysieke handelingen blootstellen van kinderen die zorg nodig hebben kan en mag niet gebeuren. Om geen enkele reden die de ontwikkeling van deze kinderen dient, wordt hun fysieke integriteit aangetast. Dit gebeurt zelfs bij kinderen die in de jeugdpsychiatrie zijn beland als gevolg van incest of verkrachting. Het mag duidelijk zijn dat dit moet stoppen!

Op dinsdag 5 juni 2007 worden de handtekeningen aangeboden door de actiegroep 'Tekeer tegen de isoleer' aan de minister van Justitie en/of de commissie VWS in Den Haag.

U bent hier