h

Armoede in Nederland

12 mei 2007

Armoede in Nederland

EenVandaag heeft op 2 mei 2007 een reportage uitgezonden over armoede in Nederland. Ook hebben zij onderzocht hoe de Nederlanders hier over denken en hoe dit wordt ervaren. De uitzending en het onderzoek zijn de moeite waard te bekijken.

Mevrouw Beam Geelkerken uit Assen is in de reportage van Een Vandaag te zien. Hieronder kunt u haar aangrijpende verhaal lezen dat ze op de site van Eenvandaag heeft geschreven.

Naar aanleiding van de uitzending ARMOEDE IN NEDERLAND wil ik als deelneemster van de uitzending reageren op de reacties, die ik heb gelezen op de site. Echt bedankt voor het medeleven en de warme reacties. Helaas waren er ook wat minder positieve reacties, die vaak berusten op vooroordelen en onwetendheid.

Voor sommigen is de bijstand een keuze die door ons zou zijn gemaakt, maar het tegendeel is waar! Bijstand is voor mij hel op aarde! Bijstand berooft je van elke eigenwaarde, toekomst, welvaart, hoop en geeft: onbegrip, discriminatie, minachting, uitsluiting, bevoogding en uitzichtloze armoede. Anderen zullen wel voor je bepalen, hoe je hebt te leven en hoe je, je geld hebt te besteden! Veel mensen kijken graag "weg" en ontkennen armoede in Nederland, want dan bestaat het niet!

Mijn voorstel is aan ALLE politici en ver boven modale om maar eens 6 maanden van een bijstandsuitkering te gaan leven, dan zullen zij wel anders gaan "piepen"! NB! Een goede stage en les van het leven. M.i. weten zeer vele politici NIET wat er te koop is in deze maatschappij. Laat staan, dat er dan adequate besluiten worden genomen ter voorkoming van de Armoede! Ik zal een tip van de ijsbergsluier oplichten, want ondanks al mijn inzet, motivatie, fantasie en inventiviteit ben ik er NIET in geslaagd aan het werk te komen.

In 1990 kreeg ik de twijfelachtige eer in de bijstand te komen, NB. Op de verjaardag van mijn moeder. Er werd door een medewerkster van het arbeidsbureau van Eindhoven gezegd, dat mijn levensboek "uit" is en dat ik maar aan de gedachte moest wennen, dat ik NOOIT meer aan het werk zou komen. Op z'n Brabants HOUDOEOE!! HELAAS PINDAKAAS!!! Ik behoor tot "the LOST Generation". NB ik was pas 42 jaar en in de kracht van mijn leven. Uit eigen zak heb ik diverse opleidingen betaald. Ik betaalde een opleiding voor beveiliger, maar bij de 3de les waren deze mensen vertrokken met de Noorder Zon en kon ik naar mijn centen en de lessen "fluiten". Verder heb ik een opleiding bij het LOI gedaan ter voorbereiding om in het Ziekenhuis te werken om medische instrumenten te steriliseren. Maar toen ik mij melde, had dat ziekenhuis wat mij dit advies gegeven had mij plotseling NIET meer nodig. Ik was wel een 9 rijker maar werken ho, maar! En geld kwijt!

Verder wilde ik als musicus een opleiding voor muziektherapie doen, maar dit werd geweigerd, omdat dit weer een volledige HBO zou zijn en dit wordt niet gefinancierd door het RIJK. Het RIJK geeft ALLEEN maar gecomprimeerde MBO opleidingen en als volledig HBO geschoolde heb ik GEEN recht op HER-,BIJ-,NA- en OMSCHOLING en je hebt als HBOer ook GEEN recht op bemiddeling en reïntegratie, want dan verdruk je de LBOers en MBOer van de Arbeidsmarkt. Verder kon ik een bedrijfsopleiding krijgen als beveiliger, maar omdat ik geen rijbewijs had en de gemeente mij dit NIET wilde voorschieten, is dit initiatief ook de "nek" omgedraaid!. Enz. enz.

De rest zal ik u maar besparen! Na bijna 20 jaar kan ik 5 dagen, (na lang sparen 410 euro) naar Engeland voor een conferentie, maar omdat je als bijstandsgerechtigde pas in JUNI het vakantiegeld krijgt, zit ik ZONDER zakgeld (leuk he?!) Hoe kan ik dit nu weer versieren?!. Alle andere Nederlanders krijgen het vakantiegeld al in MEI, zoals het hoort. Verder leef ik heel sober. Ik koop geen spullen op de pof, gebruik geen make-up, ROOK NIET, ga gratis naar de kapper, eet heel sober en weinig, ga NOOIT naar de film, theater en ga met lege handen op verjaardagsvisite. Dit jaar heb ik besloten mijn verjaardag maar niet te vieren, dat scheelt alweer wat geld, ook draag ik veel gekregen kleding en kleding van de uitverkoop of kringloopwinkel. Wat wilt u nog meer???!!!

Ik ben bijna 59 jaar oud en wat heb ik dan nog in dit leven te verwachten?!? Bij Wie ben ik nog welkom als gemotiveerde arbeidskracht?!? Reïntegratie-bureaux werken op no cure, no pay basis, dus zij zijn NIET bereid zich voor mij in te spannen, want aan fase 4 mensen, maken zij hun handen niet vuil, want dat kost geld! Fase 4 betekent firma hopeloos, ben je fase 1, dan ben je a.h.w. gisteren bij de baas ontslagen. Dit is "koren" op de molen van de reïntegratie-bureaux voor hun succes-story's, de rest kan "Barsten"! Mijn Conclusie is: Wie het meest de bemiddeling nodig heeft krijgt het NIET, omwille van de commercie!

Verder nog mijn motor, mijn enige pleziertje. Hij is 21 jaar oud, kost 68 euro aan wegenbelasting op jaarbasis en 82 euro aan verzekering, ook op jaarbasis!. Vergelijk dit maar eens met de kosten van een auto. Ook heb ik maar 2 banden te onderhouden en GEEN APK. De motor geeft mij ook via de motorclub nog wat aan sociale kontakten. Tot slot als ALLEENSTAANDE krijg je maar 70% van het sociale minimum, waarvan je voor ALLES 100% moet betalen, want de huisbaas neemt echt geen genoegen met 70% van de huur en dit geldt ook voor de energie. Enz. enz. Al jaren leveren wij elke 6 maanden 20 tot 30 euro netto in per maand, want de lasten stijgen en de subsidies dalen! De energie met 20 euro omhoog en geen CENT compensatie De huur met 8 euro omhoog, maar een dalende huurtoeslag. De zorgpremie gaat met 9 euro omhoog, maar de zorgtoeslag blijft gelijk (36 euro per maand) Tel uit de winst! Wie lust er nog peultjes? En hoezo compensatie!

U bent hier