h

SP stelt vragen over trouwambtenaren Assen

7 april 2007

SP stelt vragen over trouwambtenaren Assen

Asser SP raadslid Jan Broekema heeft vorige week schriftelijke vragen gesteld aan het college over trouwambtenaren in de gemeente Assen. Dit na aanleiding van de passages hierover in het regeerakkoord van Balkenende IV. Hierin staat dat ambtenaren van de burgerlijke stand op principiële gronden moeten kunnen weigeren huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht te sluiten.

De SP wil van het college horen hoe zij aankijkt tegen het homohuwelijk en wil weten of er in Assen ook ambtenaren zijn die weigeren homohuwelijken af te sluiten.

Jan Broekema: "De SP is van mening dat alle ambtenaren van de burgerlijke stand, de zogenoemde trouwambtenaren, in Assen bereid dienen te zijn álle huwelijken, ook die tussen twee personen van dezelfde sekse te sluiten. Wij willen van het college horen of dat in de praktijk ook gebeurd en wat hierover is afgesproken."

In Assen zijn onlangs twee nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand benoemd. De SP wil weten of ook van hen is verlangd dat zij alle huwelijken dienen te sluiten.

Daarnaast wil de SP van het college horen of zij bereidt is om van zowel nieuwe als bestaande ambtenaren van de burgerlijke stand in Assen expliciet te verlangen dat zij alle huwelijken, ook die tussen personen van dezelfde sekse dienen te sluiten.

In het verleden is hier in de gemeenteraad al eens over gesproken. Maar omdat hier nu een ander college zit met dezelfde partijen als in de regering (PvdA, CDA en CU) wil de SP over dit belangrijke onderwerp van het college duidelijkheid hebben.

Afhankelijk van de antwoorden van het college bekijkt de SP of verdere stappen (bv. een motie) hierover nodig zijn.

Zie hier de vragen.

U bent hier