h

Oproep aan Huurders SWA

16 april 2006

Oproep aan Huurders SWA

De jaarlijkse huurverhoging komt weer in zicht. In tien jaar tijd zijn de huren in Nederland met 50% gestegen. Het gevoerde beleid is uit de hand gelopen, wonen wordt langzamerhand onbetaalbaar. De SP hanteert daarom als uitgangspunt voor de huidige kabinetsperiode dat 0% huurverhoging genoeg is. Verhuurders die van mening zijn dat de huur wel omhoog moet, omdat ze anders niet in staat zijn de exploitatie rond te krijgen, dienen daarvoor bewijzen aan te dragen. Dat betekent een omkering van de bewijslast.

Nu wordt huurverhoging normaal gevonden totdat de huurder, en dat ben jij, het tegendeel bewijst. "De SWA gaat in 2006 uit van een huurverhoging van 2,8% voor al haar woningen. Dat percentage is iets hoger dan onze huurders de laatste vijf jaar van ons gewend zijn (2,4% gemiddeld). Belangrijkste reden voor de verhoging is dat de SWA de komende jaren fors wil investeren in nieuwbouw om zo de doorstroming op de woningmarkt een nieuwe impuls te geven. (Activiteitenoverzicht SWA 2006, pagina 11, onder Huurbeleid/algemeen). Anders gezegd, de SWA wil met die huurverhoging een potje vormen om nieuwe woningen te kunnen bouwen. Daar lijkt weinig op tegen, ware het niet dat de SWA al zo'n potje had maar daaruit tien miljoen euro heeft gestopt in projecten die met woningbouw in en voor Assen niets te maken hebben. Lees maar mee: "Op verzoek van de minister van VROM is in 2004 besloten tot matching door collegiale financiering van studentenhuisvesting in Delft en Utrecht, telkens voor 5 miljoen euro en daarmee totaal 10 miljoen euro. Bedongen is dat 10 jaar lang jaarlijks een aantal studenten uit Assen, bij voorkeur uit de kring van huurders, bij voorrang wordt gehuisvest in Delft of Utrecht." (Volkshuisvestingverslag SWA 2004, pagina 11, onder Matching)

Daarom roep ik alle (SP-leden onder de) huurders van de SWA hierbij op om het direct te melden indien die verhuurder mededelingen of aankondigingen doet over haar eventuele voornemens tot een huurverhoging in 2006.

De berichten van die huurders, gevoegd bij de uitkomsten van een nog lopend onderzoek, kunnen aanleiding vormen om de SP Assen de huurders te laten oproepen tot het weigeren van een huurverhoging door de SWA. Alvast bedankt voor jouw informatie; nadere berichten volgen!

U bent hier