h

SP Assen aanwezig op themamiddag voor mensen met een verstandelijke beperking

18 februari 2006

SP Assen aanwezig op themamiddag voor mensen met een verstandelijke beperking

Zaterdag 18 februari, heeft Onderling Sterk Assen een themamiddag georganiseerd over de gemeenteraadsverkiezingen voor mensen met verstandelijke beperking. De bijeenkomst vond plaats in de Schulp te Assen. Onderling Sterk is een afdeling van de Landelijke Federatie Belangenbehartiging, welke opkomt voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze middag werd mede georganiseerd door Henk van Dijken, iemand met een verstandelijke beperking en zijn coach Tina Siks.

Alle politieke partijen, op Pro-Assen na waren er. Dirk Visser en Aly Joustra waren er namens de SP. Iedere partij kreeg vijf minuten de tijd om uitleg te geven over de toegankelijkheid van hun verkiezingsprogramma's en wat zij voor mensen met een verstandelijke beperking zouden kunnen betekenen in de gemeente Assen.
Daarna was er gelegenheid voor het beantwoorden van vragen uit de zaal en werd er uitleg gegeven over het gebruik van de stemmachine, er was een echte aanwezig om het op uit te proberen. Aly verteld dat de SP een partij is die als motto heeft dat alle mensen meetellen, iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan en ieder mens is gelijkwaardig.

In de komende raadsperiode willen wij ons sterk maken voor een beter wijkbeleid, zodat voorzieningen en ontspannen dichter bij huis kunnen gaan plaatsvinden. Wij denken dat dit voor deze doelgroep van groot belang is. Zo wordt het gemakkelijker om betrokken te zijn bij wat er in de buurt gebeurd, waarin men woont. Wat tegenwoordig in de maatschappij ontbreekt, is solidariteit, iets wat voor deze groep mensen van groot belang is. Zij zijn vaak afhankelijk van anderen die hun begeleiden bij tal van activiteiten. Voor ieder van hen een eigen "maatje", zou mijn ideaal zijn.

Ook de nieuwe Wet Maatschappelijke ondersteuning zal van grote invloed zijn op deze groep. De SP vindt dat de gemeente een zorgplicht heeft en zal erop toezien dat deze wet ruimhartig uitgevoerd gaat worden. Uit de zaal kwamen vragen, wat wij denken te doen aan de eenzaamheid en verveling van veel mensen met een verstandelijke beperking en waarom de meeste niet in aanmerking komen voor een betaalde baan.

Aly zelf werkzaam met mensen met een verstandelijke beperking, herkent deze vragen. Eenzaamheid en verveling zijn niet alleen aan de orde binnen de instellingen maar ook in de wijken. In Kloosterveen wonen ongeveer 100 mensen van Van-Boeijen. In deze wijk is nog maar weinig sociale infrastructuur, de mensen die daar wonen, kunnen nergens heen. Het is belangrijk om deze groep te betrekken bij het opzetten van wijkactiviteiten en sport. Zodat ze dicht bij huis een sociaal netwerk kunnen opbouwen en zelf hun eigen keuzes kunnen maken. Willen ze verder weg dan moet er goed en betaalbaar vervoer geregeld worden. Over betaald werk het volgende, ik vind dat een ieder die dit wil en ook kan recht heeft op een betaalde baan. Dit brengt wel verplichtingen met zich mee, daar moet goed op voorgelicht worden. De gemeente zou de voortrekkersrol moeten gaan vervullen in het aannemen van mensen met een beperking en het bedrijfsleven zou daarin dan moeten volgen.

Ik zie dit niet zo snel gebeuren, mensen met behoud van uitkering of met een gesubsidieerde baan zijn goedkoper en het gaat hierbij altijd om het geld.

Tot slot de stemmachine. Siep, een meneer in een rolstoel kon niet bij de knoppen en de letters waren veel te klein om te lezen. Een dergelijk iemand heeft hierbij dus hulp nodig. Een stemmachine die toegankelijker is voor rolstoelgebruikers, met grote letters en b.v. duidelijke partijlogo's lijken me voor de volgende verkiezingen dus een pré.

Ik vond het een leerzame middag. En ik hoop dat deze doelgroep aandacht zal blijven vragen van de politiek en dat de politiek alle beloftes die vanmiddag gedaan zijn ook zal gaan inlossen.

Aly Joustra.

U bent hier