h

Assen culturele hoofdstad, maar geen cultuur voor minima

13 juli 2005

Assen culturele hoofdstad, maar geen cultuur voor minima

Assen houdt er toch wel vreemde ideeën op na om de stad in 2005 uit te roepen tot Culturele hoofdstad. Ten eerste breekt zij haar theater af, waardoor het een zoekplaatje wordt waar je nu nog kunt genieten van film of theater; ten tweede gunt de gemeente de minima geen centje extra om te genieten van kunst en cultuur.

Tot voor kort bestond er een fonds voor minima, waarvan zij gebruik konden maken voor maatschappelijke, culturele en/of sportieve activiteiten: de Reductieregeling. Tot 100 euro per gezinslid per jaar kon men gratis of voordelig gebruik maken van bijv. het zwembad, een bezoek aan De Kolk, naar de dierentuin in Emmen of lid worden van een sportvereniging. Dit allemaal omdat de gemeenteraad vond dat culturele, maatschappelijke en sportieve deelname in de maatschappij goed was voor iedereen en zeker ook voor kinderen.

Eind vorig jaar werd een streep getrokken door de goede bedoelingen. Minima mogen nog wel gratis of voordelig gebruik van de Reductieregeling, maar nadat men eerst onafgebroken 3 jaar op het minimuminkomen geleefd moet hebben.

Dit idee kwam helemaal alleen uit de koker van het Asser college, want in geen enkele andere gemeente in Drenthe kent men een beperking van deze omvang.

Deze 'doelgroepbeperking' werd door de meerderheid (ook de PvdA) gesteund en dus ingevoerd. Een SP-amendement hiertegen mocht niet baten.

Een half jaar, en vele gesprekken later, bracht Marijke v.d. Broek (SP) het weer ter sprake. Zij dacht dat de raad bereid was er nogmaals kritisch naar te kijken en de beperking te heroverwegen. Behalve Plop, was echter niemand bereid het standpunt ook maar enigszins bij te stellen. De beperking op het stimuleringsfonds voor maatschappelijke, culturele en sportieve deelname blijft dus.

De minima zelf, die zich al verontwaardigd hebben uitgelaten over deze beperking, krijgen nu van de SP de kans om ook te laten zíen aan de raad hoe zij erover denken. Op de twee dagen dat de inkomstenbriefjes ingeleverd moeten worden, staat de SP met handtekeningenlijsten.

Zet dus allemaal (ook niet-minima) uw handtekening tegen de beperking op de reductieregeling, op 19 en 20 juli bij een SP'er voor het stadhuis.

U bent hier