h

SP-wens vervuld: Bevrijdingsfestival in het centrum en … een groot succes!

10 mei 2005

SP-wens vervuld: Bevrijdingsfestival in het centrum en … een groot succes!

Op 5 mei was het hele centrum van Assen omgetoverd tot één groot feest met als thema "Vrijheid delen is de kunst"

Van jong tot oud kon men zijn hart ophalen aan diverse soorten muziek. Werd je koud dan kon je op Afrikaanse klanken helemaal uit je bol gaan of gewoon lekker bewegen op eigentijdse muziek. Ook stil genieten was mogelijk, zeker in de Gouverneurstuin.

De medewerkers van de Geweldig Express, in de Brinkstraat, moesten zo nu en dan even wachten met het toelaten van kinderen omdat door de grote belangstelling het even te druk werd in de wagen. Veel kinderen kwamen met grote verwondering uit de Express met nieuwe inzichten over buitenlandse gewoonten (die toch zo gek niet zijn) en Nederlandse gewoonten (die eigenlijk wel gek zijn).

In de Mensenbieb was het ook prettig druk. Ieder kon daar een mens 'lenen' om mee te praten en eindelijk eens die vraag te stellen die al lang op je lippen ligt. Politieagent (zijn nooit waar ze wezen moeten?), politicus (zakkenvuller?), moslim (vrouwonvriendelijk?), gaven geduldig antwoord in de vele gesprekken.

Ondergetekende vroeg aan een provinciaal politicus wat zijn visie was op een stukje in de krant dat het instituut Provinciale Staten wel afgeschaft kon worden. Hij vond inderdaad dat een gebouw met 500 ambtenaren wel een zwaargewicht was in een provincie met slechts 12 gemeenten, maar vond toch ook wel dat een bovengemeentelijk bestuur nodig was om te voorkomen dat iedere gemeente een 'eigen winkeltjesmentaliteit' gaat krijgen als je de provincie laat besturen door een samenwerkingsverband. Ieder zal dan het beste uit de besprekingen willen slepen voor z'n eigen gemeente. Ach, een beetje filosoferen is ook leuk.

Ondergetekende bezocht ook Diana en maakte een drietal debatten mee en een formidabel toneelstuk met daarin dialogen van een Turk, een Belg en een Nederlander. Met een grote dosis zelfspot en humor, werden de vooroordelen flink aan de kaak gesteld. Tijdens de debatten, waarbij de aanwezigen in de zaal mochten meepraten, stapte een jonge Marokkaanse vrouw naar voren. Zij werd heel emotioneel toen ze vertelde dat ze extra moeilijkheden ondervond bij het zoeken van werk.

Ik dacht op dat moment nog even aan de oorspronkelijke gastenlijst van de organisatie. Dan zou bij dit debat het Rotterdamse raadslid van Nieuw Rechts, Michiel Smit aanwezig zijn geweest die op zijn website beweert dat bedrijven geen Marokkanen, puur op grond van hun afkomst, moeten aannemen omdat Marokkanen 'wel hebben bewezen geen goede werknemers te zijn'. Een motie waarin stond dat bedrijven Marokkaanse sollicitanten mogen weigeren, is gelukkig door de Rotterdamse gemeenteraad niet aangenomen.

De Utrechtse mevrouw met problemen in haar wijk met allochtonen (eigenlijk meer haar kinderen met kinderen van allochtone ouders) kreeg geen antwoord op haar vraag hoe zij in gesprek moet gaan met allochtone ouders, als de moeder geen Nederlands spreekt en de vader niet wil praten met een alleenstaande moeder. Veel werd gezegd over tolerantie en integratie, maar het debat was soms te weinig concreet naar mijn idee.

Met complimenten aan de organisatie en de Asser bevolking die met elkaar van deze dag een fijne beleving gemaakt hebben, spreek ik de wens uit dat dit de volgende jaren in deze vorm herhaald wordt.

U bent hier