h

Die, maar dan anders

20 mei 2005

Die, maar dan anders

Gisteravond werd in de raadsvergadering de Voortgangsnota besproken. Het ging om een halfjaarlijkse toetsing of de raad nog steeds vindt dat de begroting van november ongewijzigd gehandhaafd moet blijven. Het collegevoorstel bestond uit een viertal punten. Het was knap van burgemeester Van As dat zij aan het eind van de avond concludeerde dat men 'in meerheid voor de Voortgangsnota' was. Veel partijen stemden nl. wel voor… maar dan anders.

Bij punt 1 hadden diverse partijen toch wel moeite met de twee helft van de zin. Met punt 2 had men over het algemeen geen moeite. In punt 3 konden weinigen zich vinden en punt 4 leverde voor niemand problemen op. Nou ja, wordt daar maar eens wijs uit.

Ik vind, dat als je een schilderij wil kopen en je ziet een aardig kunstwerk, maar de lijst bevalt je niet en het is ook wel wat te groot en de kleuren zijn ook niet helemaal. Koop het dan niet. Of je probeert de verkoper te bewegen het dusdanig aan te passen, bijv. andere lijst, dat je wel vindt dat je er de komende jaren in de huiskamer tegenaan wilt kijken. Die veranderingen in het collegevoorstel kun je proberen te bereiken door amendementen in te dienen.

De SP wil de komende tijd in ieder geval niet 'tegen dit schilderij aankijken'. In november had ik veel amendementen tegen de bezuinigingsvoorstellen op het sociaal-maatschappelijk terrein, ook nu weer vond ik, ondanks kleine aanpassingen, dat de bezuinigingsmaatregelen niet uitgevoerd moeten worden.

Zorgvuldigheid was het kernwoord van mijn betoog. Zorgvuldig omgaan met geld bestemd voor het onderhouden en ontwikkelen van onze leefomgeving. Zorgvuldig met het toewijzen van subsidies. Alles wel in een goed evenwicht en als er ineens geld over blijkt te zijn, maak dan ook eens een gebaar naar al die instellingen die met of zonder instemming een ingrijpende bezuinigingsoperatie voor de boeg hebben. Instemming met een gedeeltelijke bezuinigingsmaatregel (Ouderenwerk) of gehele instemming (maatschappelijk werk) ging ook gepaard met veel pijn en moeite. Arbeidsplaatsen verdwijnen (maatschappelijk werk, ICO) of kosten van deelname gaan omhoog (ouderenwerk, alle verenigingen). Nog te bespreken bezuinigingen hangen boven het hoofd (250.000 euro op wijk, en opbouwwerk), terwijl een nieuw plan voor het 'opleuken' van de Rolderstraat weer even 350.000 euro voorbereidingskrediet krijgt en achterstallig onderhoud van het openbaar groen met bijna vijf ton bijgewerkt gaat worden.

Journalist Jan Hof van asserjournaal.nl noemt mij moedig. Ik noem het zelf: niet meedoen aan politieke spelletjes. Als je moeite hebt met een voorstel, stem dan tegen en ga niet zeuren over onderdelen. Ook de PvdA kwam nog even terug op de bezuinigingsvoorstellen van november: 'We hebben toen wel een voorbehoud gemaakt…' Nou, dan hebben ze dat blijkbaar gefluisterd want ik weet van niets. Bovendien hadden ze geen enkele motie of amendement (SP had er elf) en stemden ze zonder morren met de begroting in. Maria Kaizer noemde de bezuinigingsmaatregelen 'de broekriem aanhalen; ook de minima'.

Nee, niet moedig, maar eerlijk en consequent; het steeds weer opnemen voor het welzijn van de burgers (en instellingen die werken voor mensen) van Assen, vooral voor degenen die niet voor zichzelf op kunnen/durven komen. En dan kiezen we bij gebrek aan middelen niet altijd voor stadsverfraaiing en stadsvernieuwing.

Marijke van den Broek

U bent hier