h

Verbod AFA-Benefietconcert veroorzaakt bombardement aan mails

26 februari 2005

Verbod AFA-Benefietconcert veroorzaakt bombardement aan mails

Vrijdag en zaterdag stond de mailbox van SP-Assen bol van de protest-mails over het afgelaste AFA (Anti Fascitische Actie)-concert. De burgemeester zou de confrontatie tussen de AFA en de NA (Nationale Alliantie) niet aandurven wegens onvoldoende middelen.

Dit concert zou plaatsvinden op zaterdag 26/2 en moest d.m.v. opkomst en opbrengst een steun betekenen voor de AFA tegen het rechtse regeringsbeleid, tegen fascisme en neo-nazisme.

De burgemeester heeft als hoofd van de politie besloten tot dit verbod. De gemeente raad is hierover niet geinformeerd of een mening gevraagd. Dat komt omdat dit valt onder de zogenaamde uitvoeringsbesluiten: College en/of burgemeester besluiten dan zelfstandig.

De SP, met als raadslid Marijke van den Broek, vernam hiervan ook pas vrijdagmiddag en -avond door de vele mailtjes.

Politieke partijen kunnen, doordat ze ook een controlerende functie hebben, wel vragen stellen over dit besluit van de burgemeester. De SP zal dit ook zeker doen. Dit zal echter geen invloed meer hebben op het gebeuren van vandaag. De SP hoopt dat het protest van AFA-Drenthe doeltreffend, maar zonder agressie of nog erger, geweld zal plaatsvinden.

De SP wenst de AFA een fijn concert toe, vanavond in Groningen.

Bestuur SP-Assen


Reactie van de gemeente

Uit de media is niet overal duidelijk geworden wat de oorzaak is geweest voor het niet doorgaan van een concert georganiseerd door de Anti Fascistische Actie (AFA) j.l. zaterdag in Assen. Daarom informeer ik u over de gang van zaken.

De gemeente Assen werd op 23 februari geïnformeerd over dit concert en een mogelijke demonstratie van tegenstanders daarvan. Een dag later stelde de Nationale Alliantie Jongeren de burgemeester per brief in kennis van hun plannen voor een demonstratie.

Het Mercuriustheater ligt aan de rand van het centrum in een woonwijk. In geval van onregelmatigheden die avond/nacht zou de veiligheid van bezoekers en omwonenden in gevaar kunnen komen. Dit is met het bestuur van het theater en de organisatie besproken. Die hebben geen risico willen nemen en hebben het concert vervolgens afgelast.

Ambtenaar communicatie

U bent hier