h

Mijn mond viel open

4 februari 2005

Mijn mond viel open

Mijn mond viel open van verbazing, toen de raad volmondig instemde met het voorstel een onderzoek te doen naar gratis openbaar vervoer in Assen.

Vijf jaar geleden, toen de SP nog niet in de raad vertegenwoordigd was, heb ik eens de stoute schoenen aangetrokken en sprak in op de commissie Fysieke Infrastructuur (die toen nog anders heette). Ik vertelde de commissie over het project Gratis Openbaar Vervoer in het Belgische Hasselt. Ik legde daarbij uit dat het aantoonbaar economisch uitkon om het stads-openbaar vervoer gratis te maken, omdat een gemeente op andere zaken kan bezuinigen, zoals het bouwen van parkeergarages (vooral ondergronds heel erg duur) of aanleggen van parkeerplaatsen, het aanpassen van wegen i.v.m. filevorming, minder vaak uitrukken van politie/ambulance/brandweer bij ongelukken, maatregelen treffen tegen geluidsoverlast van verkeer, enz.

Ik werd aangehoord en bedankt voor de bijdrage … en dat was het dan. Later, in de gemeenteraad hoorde ik dat PLOP ook dit onderwerp al eens ter sprake had gebracht, maar zonder succes.

En nu, in 2005, komt de ChristenUnie met een motie tijdens de behandeling van het Verkeer-en Vervoersplan: onderzoek laten uitvoeren naar gratis o.v.v. in Assen. Natuurlijk ondertekende ik mede deze motie, maar met een gevoel van: dit haalt het nooit! En toen gebeurde het wonder. Na enig tegensputteren van het college ("Ik ontraad u in te stemmen met deze motie"), stemde de voltallige raad in met dit voorstel. Chapeau!

Nu niet te vroeg juichen, want ik hoorde nog wel fluisteren 'och, een onderzoekje moet kunnen'. Nieuwsgierig wacht ik dus de onderzoeksresultaten af en dan zien of men stap 2 durft te zetten.

U bent hier