h

SP biedt als enige wel een sociaal alternatief

19 november 2004

SP biedt als enige wel een sociaal alternatief

Maandag 9 en Donderdag 11 november is de begroting voor 2005 en de meerjarenbegroting tot en met 2008 in de Asser raad besproken. Het college van B&W deed voorstellen tot drastische bezuinigingen, waaronder op het wijkwerk, maatschappelijk werk, ICO, de bibliotheek en het ouderenwerk.

Maandag konden de partijen hun visie geven op de begroting en gaven de wethouders uitleg. Donderdag konden de partijen gebruik maken van hun tweede termijn, opheldering vragen aan B&W over zaken die nog niet helder waren en tegenvoorstellen indienen.

De SP had grote vraagtekens bij de bezuinigingen op de sociale en culturele voorzieningen en diende daarom zeven amendementen in, enkele gesteund door GroenLinks en ChristenUnie. Daarnaast steunde de SP de motie van GroenLinks om 125.000 euro te reserveren voor een daadkrachtig jongerenbeleid. Ook PLOP had enkele moties, deze hadden betrekking op zaken als een fietsenstalling onder het Koopmansplein en onkruidbestrijding, maar trokken deze gaandeweg het debat in.

Na ruim 3 uur vergaderen, debatteren en overleggen kwamen de voorstellen en de begroting ter stemming en werden stuk voor stuk verworpen door de raad. Enkele amendementen werden gesteund door Groenlinks, ChristenUnie en D66 maar kregen geen meerderheid in de raad.

De Socialistische Partij heeft een reëel en serieus alternatief getoond, maar blijkbaar hebben de collegepartijen andere plannen. Een 3 miljoen euro kostende facelift voor het Stationsplein, een Cultureel Kwartier en het bevaarbaar maken van de Vaart. Dat dit ten koste gaat van de Asser samenleving is kennelijk niet belangrijk genoeg.

De zogenaamd linkse PvdA kreeg door de voorstellen van de SP kans om de noodzakelijke bezuinigingen om te zetten tot een minder asociaal beleid maar hobbelden helaas klakkeloos achter de wethouders aan.

Een erg teleurstellend resultaat. Mensen die juist extra ondersteuning nodig hebben of voorzieningen die eindelijk op het juiste niveau zitten worden zeer waarschijnlijk weer afgebroken. Teleurstellend maar niet ontmoedigend. Het blijkt hieruit maar weer dat de SP moet blijven opkomen voor een sociaal Assen.

De SP zal ook de komende tijd er constant erop blijven hameren dat juist nu moet worden geïnvesteerd in onze maatschappij in plaats van in beton. Hopelijk lukt het dan de collegepartijen wakker te schudden zodat het tij kan worden gekeerd en erger kan worden voorkomen.

U bent hier