h

Wordt de WWB Wet Water en Brood?

15 oktober 2004

Wordt de WWB Wet Water en Brood?

Donderdag 14 oktober is (eindelijk) de WWB behandeld. Deze wet voor Werk, Inkomen en Inkomensondersteuning is door de landelijke overheid aan de gemeenten opgelegd. In deze wet zit ruimte voor de gemeenten om zelf aan het een en ander invulling te geven. Over die eigen invulling ging het in de raadsvergadering langdurig, zo lang dat de raad er niet uitkwam en tot een vervolgvergadering besloot.

Het bespreken van de WWB vond eerst in de commissie Sociale Infrastuctuur plaats; we moesten beoordelen of de voorstellen van het college bij iedere partij instemming vond. Daar ben ik begonnen met het geven van complimentjes aan het college. Ik vond het fijn te lezen dat:

  • de collectieve ziektekostenverzekering en de krediethypotheek gehandhaafd blijft;
  • dat zeer zorgvuldig omgegaan zal worden met alleenstaande ouders met kleine kinderen en hun plicht tot werken. Kinderen hierbij op de eerste plaats;
  • het huidige minimabeleid in tact blijft, zoals de kwijtscheldingsregeling;
  • Het maandelijks inleveren van het werkbriefje (rechtmatigheidsformulier) komt te vervallen. Hiervoor in de plaats een mutatieformulier, dus alleen een papier invullen als er iets verandert.

Dit laatste kan wel eens tot stand gekomen zijn omdat de SP daar eerder een vraag over stelde. Als antwoord kwam toen (voorjaar) dat de SP maar even af moest wachten, want dan zou het meegenomen kunnen worden bij de behandeling van de WWB!

Veel voorstellen hadden te maken met de grote bezuinigingsdrift van het college. Overal op bezuinigen, dus ook op financiële ondersteuning van minder draagkrachtigen (behalve bovengenoemd puntje 3). En daar heeft de SP moeite mee. Bezuinigingen toepassen op mensen die het minste inkomen hebben, getuigt niet van een solidaire instelling. Waar dagelijks in de krant te lezen is hoe ministers en managers zich verrijken, lijkt de maatschappij steeds meer te kiezen voor tweedeling: de rijken versus de armen, en de kloof wordt steeds groter.

Daarom bracht de SP, middels ondergetekende, een serie aan amendementen in. Als socialistische partij dien je je in te zetten tegen de tweedeling en ervoor te kiezen dat de menselijke maat maatgevend moet zijn voor de inrichting van de samenleving.

Ik noem enkele amendementen:

  • het college stelde voor om de inkomensgrens voor het toepassen van het minimabeleid op 100% van het sociaal minimum te stellen. Door invloed van de omliggende gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo werd dit a10%.
    Tot nu toe hanteerde de gemeente 120%. De SP vindt dat dít percentage gehandhaafd moet blijven.
  • Voorstel: een uitkeringsgerechtigde komt pas in aanmerking voor bijzondere bijstand als hij/zij drie jaar op het sociaal minimum leeft (bijstand heeft). Het amendement van de SP wil deze clausule van drie jaar laten vervallen. Het argument van (bijv. het CDA) dat iemand die de bijstand ingaat nog wel voldoende reserve heeft, is volgens de SP een non-argument. Wie kan bepalen of iemand materialistisch gezien voldoende voorzien is ten tijde van de aanvang van de bijstand. Niet iedereen heeft dan net een nieuwe wasmachine.
  • College: als men na vijf jaar leven op sociaal minimum recht heeft op langdurigheidstoeslag, heeft men geen recht meer op bijzondere bijstand of reductieregeling. Amendement: de langdurigheidstoeslag geeft recht op drie- tot vijfhonderd euro (ligt aan de gezinssamenstelling) dat wordt uitgekeerd in januari. Als men halverwege het jaar onvoorziene kosten heeft, moet men tot volgende januari wachten. Als het een wasmachine betreft of reiskosten om een ernstig zieke ouder te bezoeken, kan dit niet wachten tot januari. Recht op bijz.bijstand en reductieregeling moet blijven.

Dan was er nog het punt van de langdurigheidstoeslag. Deze toeslag wordt uitgekeerd na vijf jaar leven op sociaal minimum. Dit is nog door de regering Kok bedacht. De PvdA heeft er toen een onzalig idee bijbedacht, nl. dat men dan ook in die vijf jaar niet gewerkt mag hebben.

Stel je voor, je zit in de bijstand en je werkt parttime een poosje. Dan wordt je inkomen met de bijstandsuitkering verrekend. Je blijft dus leven op bijstandsniveau!. Maar, vindt de PvdA, je hebt gewerkt, dus een kleine financiële opsteker d.m.v. de langdurigheidstoeslag, krijg je niet. Terwijl deze toch bedoeld is om mensen die langdurig op zeer laag inkomen leven, eens de kans te geven om bijvoorbeeld iets in huis te vervangen.

De PvdA in Assen heeft blijkbaar nog steeds het idee dat Kok de scepter zwaait, want van een socialistisch, dus solidair beleid, heeft men geen weet. Vandaar ook dat ze zonder enige kritiek de WWB-collegevoorstellen (en stemmen tegen alle amende-menten) hebben aanvaard. Ze kregen hiervoor zelfs complimentjes van de VVD!

Dinsdag 26 oktober: WWB - wordt vervolgd.

U bent hier