h

Giesen doet zijn werk goed; staat daar een premie op?

20 oktober 2004

Giesen doet zijn werk goed; staat daar een premie op?

De hoogste baas van Hogeschool Drenthe kwam uit Amsterdam naar Assen om puin te ruimen en reduceerde het aantal directeuren van acht naar drie. Dat scheelt 'een slok op een borrel', de gemeente gaat uit van een verantwoord beleid en als dat aanzienlijke bezuiniging en efficiënter werken oplevert... maar om daar nu een forse salarisverhoging voor te krijgen?

Ik neem aan dat in zijn contract het een en ander is opgesteld, bijvoorbeeld wat men verwachtte van de nieuw aan te stellen directeur. Als hij dan aan de verwachtingen voldoet, of zelfs bovenverwachting presteert, moet hij dan extra beloond worden?

Zoals alle instellingen waar de gemeente Assen financieel in bijdraagt, is ook in het algemeen bestuur van de hogeschool een raadslid vertegenwoordigd. Met gemeenschapsgeld moet immers zorgvuldig worden omgegaan en enige controle is dan op z'n plaats. Henk Linstra heeft mijns inziens die controle goed begrepen, alhoewel het de vraag is of hij daaraan een vertrek uit het hogeschoolbestuur had moeten verbinden. Iemand zal toch namens de gemeente zitting moeten nemen in dit bestuur. Een alternatief is om de financiële bijdrage stop te zetten. Dan heeft de gemeente ook niets meer te zoeken in dat bestuur.

De raad heeft behoefte aan eerlijke informatie. Plop vroeg daar al naar. De SP is dan ook benieuwd naar het openhartigheidsgehalte van de informatie en zal dan haar mening geven. Een salarisverhoging op grond van vergelijking (typisch: er wordt altijd vergeleken met hogere salarissen elders) of prestatiewaarde is voor de SP geen reden.

U bent hier