h

Assense Alternatieve troonrede

22 september 2004

Assense Alternatieve troonrede

Helaas had Hare Majesteit de Koningin Beatrix op deze prinsjesdag wat anders te doen, anders was ze hier vast en zeker aanwezig geweest. Maar omdat ze het al zo druk heeft, treed ik bij deze, eventjes op als plaatsvervangend koningin, voor een avond.

Leden der Staten-generaal, en jongeren van Drenthe.

Graag wil ik op deze prinsjesdag, 21 september, stilstaan bij een aantal plannen die zowel het kabinet als het college van B &W in Assen, voor ons in petto hebben. Jullie hebben vast gehoord dat ik vandaag al vertelde dat we met z'n allen 148 miljoen Euro moeten besparen. In Assen alleen is dat voor dit jaar zo'n 6 miljoen. Daarom moet iedereen meedoen en daar horen jullie ook bij. Allereerst en zeker niet onbelangrijk; de studiefinanciering. Jongeren hebben de toekomst, maar daar kunnen we nu even geen rekening mee houden. Daarom gaat het collegegeld in de komende jaren alleen nog maar omhoog. Jongeren moeten ook gestimuleerd worden hun studie sneller af te ronden. Daarom moeten ze, als ze langer over hun studie doen dan de normaal gestelde tijd, meer gaan betalen. De studiefinanciering gaat dan niet meer door als prestatiebeurs maar als lening. Studenten moeten dan het hele collegegeld betalen, wat betekent dat je alleen nog kan studeren als je hele rijke ouders hebt. Voor het voortgezet onderwijs geld niet alleen een verhoging van de bijdrage voor de ouders, maar ook de boeken kunnen niet meer gehuurd worden, slechts nog gekocht. Dat klinkt allemaal heel negatief, maar het is maar net van welke kant je het bekijkt. Ministers kunnen nu tenminste weer een loonsverhoging krijgen en er kan misschien een veel te dure zweeftrein komen, waar de ov-jaarkaart uiteraard niet geldig in is.

Dan nog even over wonen. Veel studenten zoeken tegenwoordig een kamer, maar dat is in Assen bijna onmogelijk. De wachttijd bij de SWA is op dit moment ongeveer drie jaar en particuliere woningen zijn bijna niet te betalen. Daar zijn wij ons bewust van. Daarom wordt het aan banden gelegd om te kraken, want anders zou iedereen maar overal gaan wonen en dat kunnen we natuurlijk niet accepteren.

Wel heeft het college van Assen beloofd meer huizenbouw te stimuleren voor starters, alleen aangezien de SWA geprivatiseerd is, kunnen ze er niet veel aan doen dat, dat voorlopig niet lukt. Daartegenover staat wel dat wij in Assen een mooie te dure parkeergarage krijgen en, en, nou ja, verder kunnen we er weinig aan doen.

Wij begrijpen, met al deze kosten en problemen, dat het belangrijk is dat studenten en jongeren in het algemeen makkelijk een bijbaantje kunnen krijgen. Helaas met de huidige economische crisis, begrijpen jullie dat ook dat er niet in zit. Wel is er steeds meer vraag in de Randstad. Daar kun je straks komen met de zweeftrein. Een retourtje kost slechts 80 Euro, of iets meer. Gelukkig kunnen studenten altijd nog lenen bij de Informatie Beheer Groep.

Dan de veiligheid op straat. Een heel erg belangrijk onderwerp, maar de verkiezingen laten nog wel even op zich wachten en dus kunnen wij ook nog wel even de plannen voor de veiligheid uitstellen. Wel komt er meer blauw op straat. Dit geeft niet alleen een schijngevoel van veiligheid, dit beperkt ook je vrijheid. Want jongeren in Nederland worden veel te vrij opgevoed en dus vinden wij, dat de overheid daar maar wat aan moet doen. Sigaretten worden duurder, en moeilijker verkrijgbaar en ook de legalisering van softdrugs zetten we weer op de helling.

Tot slot het uitgaansleven in Drenthe. Zoals jullie allemaal weten, is Drenthe behoorlijk kansloos voor jongeren. In Assen is heel weinig te doen, of je moet toevallig een leuke stamkroeg ontdekken, zoals de Heatcliff's. Er zijn wel jongeren met goede ideeën, maar helaas daar is maar weinig budget voor. Als het college dan wel weet te regelen dat er ergens ineens wat geld opduikt, zijn er vaak zoveel regels dat niemand, inclusief de collegeleden zelf, door de bomen het bos meer ziet.

Kortom, het ziet er niet best uit voor de jongeren in het algemeen en die uit Drenthe in het bijzonder. Daarom vragen wij jullie straks mee te denken en te doen in de discussie. Is Assen kansloos? Of valt er nog wat te redden? Volgend jaar is er weer een nieuwe prinsjesdag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, zullen we maar zeggen.

En om het dan toch maar eventjes formeel af te sluiten:
De regering doet deze voorstellen in het besef dat resultaten alleen te bereiken zijn met gemeenschappelijke inspanning van alle geledingen van de samenleving. De regering wil met u haar doelstellingen realiseren en ziet daarom uit naar een vruchtbaar overleg. Op u rust een verantwoordelijke en zware taak. U mag zich daarbij gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.

Tot volgend jaar.

Pauline heeft deze troonrede uitgesproken tijdens het jongeren politiek café in de Heathcliff's op 21 september 2004

U bent hier