h

Verschillende (?!) Veiligheidseisen Bevrijdingsfestival

26 augustus 2004

Verschillende (?!) Veiligheidseisen Bevrijdingsfestival

Op 5 mei 2004 werd, inmiddels traditie geworden, het Bevrijdingsfestival gehouden. op een afgesloten stuk van het Veemarktterrein.

Om vooral de doelgroep (jongeren) op de hoogte te stellen van het programma, is door de Stichting Drentse 5 mei Viering i.s.m. het Dagblad van het Noorden (een van de sponsors) een boekje uitgegeven. Hierin staat op de eerste bladzijde een notitie over veligheid: "Om de veiligheid van iedere bezoeker zoveel mogelijk te garanderen, is het verboden blik- en glaswerk mee te nemen".

Met een groepje mensen bezocht ik die middag het festival; althans dat was de bedoeling. Bij de ingang van het afgesloten deel van het Veemarktterrein stond een groot bord met de tekst: "Het is niet toegestaan dranken mee te nemen naar het festivalterrein. Op last van de politie en de gemeente Assen worden de dranken in beslag genomen. Tassen worden gecontroleerd. Bij weigering op controle wordt de toegang ontzegd".

Met name deze laatste regelgeving leverde voor een van mijn groepsgenoten problemen op. Haar werd de toegang ontzegd. Uit solidariteit zijn we toen allemaal niet naar binnengegaan.

Op 18 mei schreef ik B&W en de gemeenteraadsleden een brief over dit voorval, de ongelijke veiligheidseisen, mijn vergeefse poging hierover te communiceren met de voorzitter van de Stichting de heer Lohrengel en een tweetal vragen.

De brief is tot op heden niet beantwoord door het college en stond tot mijn verbazing ook niet op de lijst van ingekomen stukken voor de raadsleden. Na mijn verzoek om deze problematiek dan maar op de agenda van de raadscommissie Algemeen Bestuur eind augustus te plaatsen, kreeg ik de vraag dit nog een maand uit te stellen. Het college wil blijkbaar even wat tijd hebben om te achterhalen hoe het een en ander is gelopen zoals het zich voordeed.

Wat is er nu moeilijk: een spetterend bevrijdingsfestival organiseren in hartje stad of werken met een Stichtingsvoorzitter die een geslaagd (wil dat op een ongezellig Veemarktterrein?) en veilig (niet met een plastic flesje?) bevrijdingsfestival (achter ondoorzichtige hekken opgesloten en een doorlaatpost met fanatieke veiligheidsagenten) voorstaat?

U bent hier