h

SP en veeboer vallen "onkruid" aan

20 juli 2004

SP en veeboer vallen "onkruid" aan

Die sluipmoordenaar herkent u in de vorm van een aardig ogende plant die u overal in het wild tegenkomt: het Jacobskruiskruid. De kleine gele bloemetjes zijn verraderlijk: ze lijken zo leuk, maar ze zijn oorzaak van verstuiving en dus vermeerdering van de plant. Koeien, varkens, paarden, schapen, geiten, konijnen, enz. gaan er dood aan als ze het eten. De giftige stoffen brengen namelijk onherstelbare schade toe aan de lever.

Ook mensen die het kruid plukken met blote handen kunnen, doordat het gif door de huid dringt, ook leverbeschadiging oplopen. De SP wil dat het Jacobkruiskruid wordt vernietigd en voert actie om dit te bewerkstelligen. Nu is het zo dat grazende dieren dit kruid laten staan. Zij weten instinctief dat het niet goed voor hen is. Maar met hooien wordt dit kruid vermengd met andere planten en grassen en kan het gebeuren dat de dieren het alsnog 'op hun bordje krijgen'.

Kleine dieren als konijnen en cavia's gaan er aan dood. Grotere dieren die hooi krijgen waar vanaf 1% Jacobskruiskruid in zit gaan niet dood, maar kunnen ziekteverschijnselen krijgen als diarree, loomheid tot niet meer op de poten kunnen staan, geen eetlust/veel drinken (waardoor vermagering), vocht in de buik.

De SP wil algehele verwijdering van deze plant. De SP Midden-Drente heeft al, in samenwerking met een boer, gedemonstreerd hoe men om moet gaan met deze plant.

De kosten wegen niet op tegen het (dieren)leed dat erdoor veroorzaakt wordt. Al het hooi waar mogelijk Jacobskruiskruid in zit, dient vernietigd te worden en de komende jaren zal iedere gemeente prioriteit moeten geven aan het bestrijden van deze plant.

U bent hier