h

Geen Vertrekcentrum!

5 juli 2004

Geen Vertrekcentrum!

Honderden demonstranten, enkele keren in de stromende regen, waren zondag in Ter Apel om te demonstreren tegen het vertrekcentrum. Het werd tegelijkertijd een algemene demonstratie tegen uitzetting van vluchtelingen.

De enorme overmacht aan politie maakte niet veel indruk, want agenten liepen wel met bloemen op hun uniform en met een solidaire glimlach op het gezicht.

Wel miste Marijke vd Broek, een van de vele SP-deelnemers, het directe contact met de bewoners van Ter Apel. Hoe vonden zij nu dat het gemeenteraadsbesluit om het AZC om te bouwen tot een vertrekcentrum, zo haastig werd genomen? Jammer genoeg was er op het sprekersplatform geen reactie namens de gemeenteraad Vlagwedde of namens de bewoners. Wel hebben heel veel vluchtelingenorganisaties, SP en GroenLinks en andere linkse groeperingen hun protest laten horen.

De Ter Apelers vonden het op die barre zondag blijkbaar wel interessant genoeg om te komen kijken. Het was druk in het dorp en bijna verlegen keken zij naar de stoet demonstranten die trommelend, fluitend en roepend door de hoofdstraat liep. Er was geen enkele vorm van afwijzing op het protest, maar ook geen toonbare instemming. Jammer.

Op de diverse journaals werd heel verschillend gereageerd. Nederland 2 gaf wel de meest negatieve informatie: zij noemde een deelnemersaantal van 500 en liet wat armoedige beelden zien van een verzopen groepje demonstraten. RTV-Drenthe was het positiever met een deelnemersaantal van 700 en een redelijk beeld van de demonstratie. Allen de grote slotmanifestatie op het dorpsplein lieten zij achterwege. De teletext pagina van RTL stond aan kop, daar werd geschreven over"ongeveer 800 actievoerders"!

Marijke vond het deelnemersaantal en de inzet geweldig. Ook SP'ers waren goed vertegenwoordigd. Er waren zelfs SP'ers met het openbaar vervoer gekomen uit Kerkrade!

Zulke slechte (voorspelde) weersomstandigheden, aangekondigde barricades van alle toegangswegen, minimaal openbaar vervoer (met ook nog treinuitval bij Zwolle) naar die verre uithoek van Nederland en dan zoveel demonstranten: dat is net zo goed als 20.000 demonstranten op een zonnige zaterdagmiddag in Amsterdam. Het belangrijkste is natuurlijk dat de motivatie om blijk te geven van de afkeer van het vluchtelingenbeleid daarmee weer is aangewakkerd: men riep alweer om een vervolg. De SP zal er dan weer bij zijn!















Met dank aan Egbert Prent voor deze foto's

U bent hier