h

Vragen over de toelating tot het bevrijdingsfestival

18 mei 2004

Vragen over de toelating tot het bevrijdingsfestival

Dit artikel bevat de brief die aan gemeenteraad (en de pers) is gestuurd met de vragen over de organisatie van het 5 mei festival, met name over het twijfelachtige toegangsregelement.

Assen, 18 mei 2004
Betreft: bevrijdingsfestival

Geacht College,
De SP heeft kritiek op de wijze waarop het bevrijdingsfestival 2004 is georganiseerd en met name het toegangsreglement. In het folderboekje dat onder de jeugd is verspreid stond dat op het veemarktterrein, binnen de omheining van het festival, de veiligheidsregels van toepassing zijn: geen blik en geen glas. Ons inziens een begrijpelijke maatregel.

Bij de ingang stond echter niets vermeld over blik en glas, slechts een verbod op het mee naar binnen nemen van drinkwaren. Een security-team oefende daar nauwlettend controle op uit. Dat ging zelfs zo ver dat bijvoorbeeld een verstandelijk/lichamelijk gehandicapte in een rolstoel, die een houder aan de rolstoel had met een aangepaste plastic bidon, niet werd toegelaten alvorens hij zijn bidon had geleegd. Ook een diabetica met een 'overlevingspakket' (o.a. insuline en een plastic flesje suikerwater) werd bij de ingang tegengehouden. Zij weigerde het flesje suikerwater leeg te maken, omdat ze dit bij zich wilde houden i.v.m. een mogelijke noodsituatie.

Ondergetekende ging hierover een discussie aan met de voorzitter van de 5-mei Stichting, de heer Lohrengel. Deze wilde niet ingrijpen in de uitvoering van de taak van het security-team. Hij bood wel aan dat men drinkwaren in café Marktzicht in bewaring mocht geven. Toen ik de heer Lohrengel erop wees dat in de folder iets anders stond dan op het instructiebord bij de ingang (ik zei hem dat als alleen het bord bij de ingang gold, men dus een blikje knakworstjes en een glazen pot augurken wél mee naar binnen mocht nemen), bleef hij bij het genomen besluit 'geen drinkwaren' en wenste niet verder met mij te praten.

De SP heeft het idee dat het security-team slechts is ingehuurd om de horeca-exploitant die op het festivalterrein aanwezig was, van dienst te zijn.

Wij willen dan ook van u een motivatie waarom is gehandeld zoals het zich voordeed en of u ook het volgende festival op deze wijze zult laten organiseren.

U bent hier