h

PROTESTACTIE TEGEN UITZETTING - A long walk to freedom??

22 februari 2004

PROTESTACTIE TEGEN UITZETTING - A long walk to freedom??

Een groep Groningse uitgeprocedeerde asielzoekers met sympathisanten, houdt een voettocht vanuit Groningen naar Den Haag om daarmee te protesteren tegen uitzetting. Onderweg vinden demonstraties plaats. De groep komt op vrijdag 27 februari omstreeks 16.00 in Assen bij het stadhuis aan. Daar wordt aan burgemeester en wethouders een petitie aangeboden.

Tegelijkertijd zal een manifestatie plaatsvinden door allerlei betrokken instellingen, scholen en de politieke partijen SP en GroenLinks. Met spandoeken en leuzen zullen zij de actie kracht bijzetten. Na de manifestatie zal de 'Groningse groep' opgevangen worden en krijgen zij een maaltijd aangeboden door de Irakese Vereniging. Ook zal de groep in Assen blijven slapen. De volgende ochtend vertrekt de groep verder naar Utrecht en vervolgens via Woerden en Zoetermeer naar Den Haag. De afstand tussen Assen en Utrecht wordt wegens tijdgebrek en organisatorische problemen afgelegd met de trein.

In de bijlagen vindt u een pagina met de doelstelling, doelgroepomschrijving en programma; en een pagina met de petitie zoals deze aangeboden zal worden aan de B&W's van Assen, Woerden en Zoetermeer en aan de Tweede Kamer, enz. in Den Haag.

Coördinator van Assen:
Marijke v.d. Broek


PROTESTACTIE TEGEN UITZETTING

A long walk to freedom??

ACTIE: VOETTOCHT GRONINGEN-DEN HAAG MET DEMONSTRATIES ONDERWEG

DOELSTELLING:
Extra aandacht vragen voor de gevolgen van het huidige asielbeleid
Meer druk uitoefenen om te verhinderen dat de plannen van Verdonk worden uitgevoerd

DOELGROEP:
Iedereen die mee wil gaan, kinderen uitgezonderd

OMSCHRIJVING:

27 februari 8.00 uur vertrek Groningen;

lopen naar Assen;

om 16.00 uur demonstratie voor het gemeentehuis;

overnachting geregeld.

28 februari per trein naar Utrecht;

om 13.00 uur demonstratie voor het gemeentehuis;

daarna lopen richting Den Haag;

overnachting in Woerden.

29 februari lopen richting Den Haag;

overnachting in Zoetermeer.

1 maart aankomst Den Haag om 14.00 uur;

demonstraties:

Tweede Kamer, V.N. kantoor, Paleis, Vredesplein;

's avonds terug naar Groningen (trein).


A Long Walk to Freedom ???

Groningen, 27 februari 2004 Wij zijn vandaag begonnen aan onze lange wandeling naar Den Haag. Onze tocht staat symbool voor de hoop, dat mensen die al jaren lang geen echte vrijheid kennen, deze alsnog zullen krijgen. Wij protesteren tegen de invulling van de éénmalige maatregel en het bijbehorende uitzettingsbeleid van minister Verdonk. In plaats van uitzetting vragen wij om vrijheid en toekomst voor de duizenden vluchtelingen, die al zolang in onzekerheid leven.

Uit onze tocht spreekt verdriet en teleurstelling, omdat medeGroningers en medeNederlanders uitgezet dreigen te worden, naar landen die al lang hun thuis niet meer zijn. Daarnaast voelen wij woede en weerstand, omdat de Nederlandse politiek niet heeft geluisterd naar het brede maatschappelijke verzet tegen de plannen van minister Verdonk. Bovendien brengen deze plannen fundamentele mensenrechten, en in het bijzonder de rechten van het kind, in gevaar. Mensen dreigen uitgezet te worden naar landen die voor hen niet veilig zijn, of te worden teruggezonden naar landen waar zij diepe trauma's hebben opgelopen. Kinderen worden naar landen gestuurd waarvan ze de taal niet spreken en gezinnen dreigen weldegelijk uit elkaar gescheurd te worden. Wij voelen ons gesteund door het rapport van Human Rightswatch. De op één-na-grootste mensenrechtenorganisatie in de wereld veroordeelt het Nederlandse beleid in harde bewoordingen (zie: Human Rights Watch)

Verdonks invulling van de éénmalige maatregel leidt tot een onverdedigbare willekeur. Vluchtelingen moeten zich laten onderwerpen aan een keuringsbeleid op basis van 'schrijnendheid', dat volstrekt ontransparant is en geen enkele garantie biedt voor rechtvaardigheid. De uitvoering van dit uitzettingsbeleid zal dan ook kunnen rekenen op een voortdurende weerstand in de Nederlandse maatschappij, zowel bij uitvoerders, als stads- en dorpsgenoten, bij vrienden en familie en bij gewone bezorgde burgers. Enkel een generaal pardon voor allen die nog onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd, kan al deze problemen verhinderen.

Wij lopen met enkele tientallen, maar met ons gaan duizenden verhalen en stemmen, die vragen om gehoord te worden. Onze eigen stemmen laten we horen door allemaal ons eigen verhaal op een A4tje te vertellen. Te kort om ons te leren kennen, maar misschien lang genoeg om iets meer van ons te begrijpen. Wij hebben besloten om te gaan lopen, omdat de discussie over dit beleid nog niet is afgelopen, maar eigenlijk nog maar net is begonnen. Daarom herhalen wij onze standpunten, deze vier dagen en alle dagen in de komende maanden en jaren:

Alle uitgeprocedeerde vluchtelingen die onder de oude Vreemdelingenwet een asielverzoek hebben ingediend, hebben recht op een verblijfsvergunning...

Vluchtelingen mogen niet maatschappelijk uitgesloten en administratief verwijderd worden, door hen op te sluiten in verwijdercentra en daarna op straat te zetten...

Gemeenten moeten weigeren vluchtelingen op straat te zetten of ze af te laten voeren naar vertrekcentra...

U bent hier