h

Cultureel kwartier

19 januari 2004

Cultureel kwartier

Het college heeft grote moeite met het realiseren van het Cultureel Kwartier. Het nieuwe theater zal geen problemen opleveren, maar voor de rest van het Cultureel Kwartier (t.o. Weierspoort tot aan de Alteveerstraat) is men al jaren op zoek naar deelnemende marktpartijen.

De woningen aan de Weierstraat tot aan de Alteveerstraat zijn al of worden opgekocht; de plannen liggen klaar om daar een uitgaansgebied te realiseren met horeca, kunst en cultuur. Eén pand van de serie zal 'bevolkt' worden door jongeren. Bij de collegeonderhandelingen heeft PLOP bedongen dat in het toekomstig Cultureel Kwartier een jongerencentrum zal komen. Nu de rest nog... Wethouder Theo Verdegem heeft dit project in zijn portefeuille. Verdegem had ook al bedacht dat een onderdak zoekende dansschool er mooi in zou passen. De dansschool week uit naar Groningen. Dan zouden de bibliotheek en het ICO er mooi in kunnen. Beiden staan echter niet te trappelen. Zowel de bieb als het ICO zitten nu in geschikte locaties en men voelt niet voor een dure verhuizing naar een locatie die ook nog eens meer huur moet gaan kosten.

Het college wordt ongeduldig en ook diverse fracties vragen Verdegem herhaaldelijk om uitleg omtrent de voortgang van het Cultureel Kwartier. Dan is er ook nog een ongeduldige projectleider. Regelmatig zit Verdegem dan ook om tafel met Van Eyl, die het allemaal wil laten bouwen.

Hamvraag is nog steeds: wie gaat er in? Natuurlijk kan het C.K. gevuld worden met allerlei verenigingen; de wijkvereniging, amateurtoneelverenigingen, zang en dansverenigingen, hobbyclubs en noem maar op. Maar dergelijke groepen nemen bepaald geen zak met geld mee. De meesten kunnen met behulp van subsidie nog maar net het hoofd boven water houden en al helemaal geen duur pand in het commerciële C.K. huren. Een casino dan maar? Daarvoor is een speciale vergunning nodig en gezien de moeite die laatst een ondernemer deed om een vergunning te krijgen voor een coffeeshop, lijkt het welhaast onmogelijk ook voor een 'goktent' een vergunning te verkrijgen.

De SP heeft de oplossing: geen Cultureel Kwartier. De bouw van een nieuw theater kost de gemeente al genoeg energie en geld. In een tijd van financieel 'de broekriem aanhalen', zal een theater al een grote aanslag zijn op de begroting van de stad. We hebben immers de ervaring dat geraamde kosten bijna altijd de ramingen overstijgen. Laten we het hier voorlopig bij houden. Het Cultureel Kwartierplan kan de la in. Misschien later ... als we groot zijn.

U bent hier