h

Asser burgemeester vindt weigeren aan meewerken asielzoekersuitzetting 'onbehoorlijk gedrag'

31 januari 2004

Asser burgemeester vindt weigeren aan meewerken asielzoekersuitzetting 'onbehoorlijk gedrag'

Bestuurlijk Assen lijdt aan gebrek aan daadkracht en solidariteit - Het lijkt dat deze conclusie wel getrokken mag worden nadat de raad niet instemde met de door B&W afgeraden SP motie. Het schijnt dat de Assense bestuurders verwachten dat een briefje naar Den Haag voldoende zal zijn voor het garanderen van huisvesting van ongeveer 20 Assense uitgeprocedeerde asielzoekers. B&W en de gemeenteraad laten hiermee duidelijk zien wat zij onder solidariteit en daadkracht verstaan.

Donderdag 29 januari bracht de SP de volgende motie in de gemeenteraadsvergadering:

Kennis genomen hebbend van de voorgestelde maatregelen van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, mevrouw R. Verdonk, om tot uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers te komen

Overwegende dat
er in Assen ongeveer 20 uitgeprocedeerde asielzoekers wonen die vallen onder de voorgestelde maatregelen;
deze mensen al lange tijd in Nederland verblijven;
deze mensen toch in aanmerking komen om naar een vertrekcentrum te worden overgeplaatst;

besluit:
te voorkomen dat mensen uit hun huis moeten, voordat daadwerkelijk aangetoond wordt dat zij naar hun land van herkomst kunnen terugkeren;
dat, mochten zij alsnog uit hun huis moeten, de gemeente Assen zich garant stelt voor opvang als blijkt dat genoemde asielzoekers om gegronde redenen niet naar het land van herkomst terug kunnen

en gaat over tot de orde van de dag.
Namens de SP-fractie: Marijke van den Broek

Deze motie werd door de raad afgestemd. Wel werd een motie aangenomen van PvdA/PLOP, waarin werd voorgesteld een brief naar de Tweede Kamer te sturen waarin een regeling werd voorgesteld om ruimte te scheppen voor een ruimhartige, eenmalige regeling voor de groep van langdurig in Nederland verblijvende asielzoekers.

Marijke van den Broek reageerde hierop door een ingezonden stuk te schrijven in de krant met de volgende inhoud:

Asser burgemeester vindt weigeren aan meewerken asielzoekersuitzetting 'onbehoorlijk gedrag'.

Burgemeester Van As had grote twijfels bij de indiening van de motie van de SP, gisteravond in de raadsvergadering. Zij vroeg zelfs of de SP met de motie bedoelde de vergadering op te houden. De motie van de PvdA en PLOP werd enthousiast door het publiek en met algemene instemming van de raad ontvangen. Er gaat nu een brief naar de Tweede Kamer met het verzoek van de gemeenteraad Assen om een ruimhartige, eenmalige regeling voor langdurig in Nederland verblijvende asielzoekers.

Daarbij dacht Marijke v.d.Broek aan een eerdere brief van de raad naar de Tweede Kamer over haar zorg wat betreft de chloortrein die wekelijks door Assen rijdt. Brieven naar de Tweede Kamer bereiken niet altijd wat je wilt: de chloortrein rijdt nog steeds door Assen en zal dat nog jaren blijven doen.

De SP wilde een concreet voorstel: voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers, die niet terug kunnen of om gegronde redenen niet terug willen, uit hun huis worden gezet.

De wethouder vond de motie 'prematuur' en beloofde dat de gemeente Assen wel 'iets' zal ondernemen als het zover komt. Weer een brief naar Den Haag???

Toen Marijke v.d. Broek daarop voorstelde haar motie te ondertekenen en daarbij aanhaalde dat 'wanneer het zover komt' de politie dus dan niet moet meewerken aan uitzetting, sloeg de burgemeester bijna op tilt en vroeg of mevr. v.d. Broek van haar, als hoofd van de politie, dan onbehoorlijk gedrag verlangde. Reactie van Marijke: onbehoorlijk gedrag is acceptabel als het om menselijk handelen gaat.

Van onbehoorlijk gedrag ligt bijvoorbeeld burgemeester Wallage van Groningen niet wakker. De Groninger gemeenteraad heeft woensdag een motie aangenomen met het besluit "te weigeren asielzoekers uit hun huizen of noodopvang te halen".

Tot verbazing van Marijke v.d. Broek kreeg zij ook geen instemmende reactie uit de zaal en werd de motie door de gehele raad verworpen.

U bent hier