h

SP wil onderzoek naar subsidie binnenvaart i.p.v. domweg meer asfalt

16 december 2003

SP wil onderzoek naar subsidie binnenvaart i.p.v. domweg meer asfalt

Assen neemt deel aan het project Regiovisie, een overleg tussen Groningen en Drenthe dat gaat over woningbouw, verkeer en vervoer en het groen. In de commissie Fysieke Infrastructuur is hier woensdag 10 december over gepraat en met name de Asser inbreng kwam ter sprake. De SP stelde voor om in de nota op te nemen: een studie over het gebruik van kanalen voor vracht- en goederenvervoer.

We hebben in Drenthe het prachtige Noord-Willemskanaal dat misschien ook goed gebruikt kan worden voor het vervoeren van vracht. Je kan op deze manier het verkeer op de A28 ontlasten en in de toekomst wordt het weggebruik alleen maar meer. Het zou ook voor het milieu in Drenthe een betere oplossing zijn; beter dan een verbreding van de A28 die alleen maar meer autoverkeer in de hand werkt.

De commissie deelde dit idee van de SP niet. De wethouder vond een studie naar bevaarbaar maken van het Noord-Willemskanaal niet haalbaar en veel te duur. Ook een onderzoek naar betaalbaarheid m.b.v. subsidies vond men niet de moeite niet om op te nemen in de Regiovisie. Marijke reageerde hier verbaasd op omdat men wel denkt en hoopt Europese subsidie te krijgen voor het bevaarbaar maken van De Vaart (voor plezierbootjes). Bovendien heeft de gemeente Coevorden met een flinke subsidie de Hoogeveense Vaart uitgediept en aangepast voor vrachtschepen. Daar vindt nu druk vrachtvervoer plaats tot in Duitsland toe. Coevorden heeft hierdoor een transitofunctie gekregen en een flinke economische injectie.

Marijke v.d. Broek wil in de gemeenteraadsvergadering nogmaals wijzen op het belang van een onderzoek naar het economisch en milieuvriendelijk gebruik van waterwegen in Drenthe. Dit gegeven opnemen in de Regiovisie 2030 zal de moeite waard zijn.

U bent hier