Begroting najaar 2004: gemeente spreekt zich uit tegen beleid van kabinet
Begroting najaar 2004: gemeente spreekt zich uit tegen beleid van kabinet
Op maandag 3 november en donderdag 6 november zijn de traditionele najaarsbesprekingen over de Asser begroting weer begonnen. De SP begrijpt dat met een verslechterende economie de broekriem aangehaald moet worden. Ook het regeringsbeleid maakt het de gemeenten niet gemakkelijk: de bijdragen aan de gemeenten worden stukken minder. Toch was er voor Marijke van den Broek in de Asser begrotingsstukken één lichtpuntje: B&W verklaarde dat zij het niet eens zijn met de beleidslijn van het kabinet!
Dit is de bijdrage van Marijke aan de algemene beschouwingen:
Van het lezen van deze najaarsbegroting word je bepaald niet vrolijk. Er wordt door het nieuwe kabinet bezuinigd en dat werkt door in de gemeente. Uiteindelijk (zo staat het ook verwoord in de Asser begroting) zullen de burgers in een aantal gevallen het gelag moeten betalen. Ik vond het echt een opsteker om te lezen dat "wij" het niet eens zijn met de beleidslijn zoals die door het kabinet is ingezet; temeer daar korting op het gemeentefonds o.a. gerealiseerd moet worden door een voorgeschreven beperking op het minimabeleid.
Tegelijkertijd is er ook grote onduidelijkheid in hoeverre de gemeente zelf haar beleid mag invullen. Assen speelt op safe en gaat voorlopig maar uit van ernstige bezuinigingen en wil boven op de bezuinigingsvoorstellen van afgelopen voorjaar (voortgangsnota) nóg 2 miljoen euro bezuinigen. Het voorstel is dan ook om de in het voorjaar als mogelijk in te zetten ruimtescheppende maatregelen nu bijna volledig door te voeren en zo tot een sluitende begroting te komen.
De SP had in het voorjaar al moeite met enkele van die maatregelen. En nu, gesterkt door de verklaring in de Programma Begroting dat "wij het er niet mee eens zijn" denkt de SP dat het tijd is om in verweer te komen. Waarom zou dit niet tot resultaat leiden? 25.000 demonstranten in Amsterdam protesteerden tegen het nieuwe kabinetsbeleid; daaraan werd meegedaan door de oppositiepartijen en honderden andere organisaties, zoals de vakbonden en de Sociale Alliantie. Er zijn al diverse bijstellingen geweest, zoals over de kortdurende WW, de ziekenfondsverzekering, de partnertoets voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten en de strafheffing bij de VUT. De gemeente Assen kan een protest aantekenen en zo laten weten dat ze vindt dat de bezuinigingen op onverantwoorde wijze worden afgewenteld op de gemeenten, zoals geld weghalen bij bijstandsgerechtigden, het op het gemeentelijk bordje leggen van de uitvoering van de wiw/id-banen.
Zelfs tegenstrijdige maatregelen zoals afschaffing categoriale bijstand, waardoor de veel meer arbeidsintensieve individuele bijzondere bijstand toegepast moet worden; terwijl daartegenover drastisch wordt gekort op het gemeentefonds. Alleenstaande ouders die uit de bijstand moeten en verplicht zijn te solliciteren. Maar als ze een baan krijgen wordt de kinderopvang onbetaalbaar duur omdat de overheid hierin niet meer wil bijdragen! Allemaal maatregelen die de tweedeling in de maatschappij nog groter maken, immers de goedverdienende mensen zullen er weinig of niets van merken. Daarin wil de gemeente Assen toch niet meegaan?
Door de voorgestelde ruimtescheppende maatregelen toe te passen, lijkt het er wel op:
- sluiting van bibliotheekfilialen
- minder bijdrage voor het ICO
- bepaalde groepen mensen uitsluiten van schuldhulpverlening
- beperken reductiebeleid voor minder draagkrachtigen
Dit kun je toch niet "voorkomen van extra lasten voor de burger" noemen (als vaststaande randvoorwaarde genoemd). De werkende burger, met modaal inkomen, een huurhuis, die geen kinderen en honden heeft, merkt dus het minst van de bezuinigingen. Dat is toch niet dé burger!
Niet alleen de overheid is tegenstrijdig met haar maatregelen; ook deze gemeentelijke voorstellen hebben tegenstrijdigheden:
- Hoewel op allerlei fronten moet worden bezuinigd en zelfs 2,5% korting op alle subsidies wordt voorgesteld, blijft het budget voor Assen Koerst en voor ondersteuning van het programmamanagement gehandhaafd (665.000). Voor het project "Klantvriendelijker werken" wordt 142.000 uitgetrokken en als u denkt dat daarin bijvoorbeeld het ouderenloket is opgenomen, dan heeft u het mis, want daarvoor is een apart budget. De SP mist hier de bezuinigingsdrift.
- Assen gaat een poging doen om in 2005 culturele hoofdstad van Drenthe te worden. Ook wil de gemeente de leefbaarheid van de buurt of wijk vergroten en daarbij vooral de jeugd betrekken door voor hen ook in die wijk voorzieningen en activiteiten te realiseren. Haaks daarop staat het sluiten in een drietal wijken van de bibliotheekfilialen. Deze filialen hebben een sterk educatieve en culturele, maar ook sociale functie. Het is een ontmoetingsplek voor jeugd, maar ook voor ouders en ouderen. Het is dan ook voor de SP geen optie om hierop te bezuinigen!
- Na diverse malen gesproken te hebben over het voortbestaan van Radio Assen FM, heeft deze organisatie, na hard werken, op korte termijn voor een groot deel aan de door de raad gestelde voorwaarden voldaan. Nu heeft de gemeente geen budget opgenomen voor dit radiostation. De SP is van mening dat hun inspanningen beloond moeten worden door hen een bescheiden subsidie toe te kennen.
- Het toenemend aantal bijstandscliënten geeft ook een indicatie van een te verwachten toenemende vraag naar schuldhulpverlening. De schuldhulpverlening zal nog wel plaatsvinden, maar in de voortgangsnota werd gesproken over afnemende doelgroepen en bezuinigingen op preventieve hulp en nazorg liggen op de loer. Zou Assen niet juist alert moeten reageren op een goede schulphulpverlening i.p.v. snijden in deze sector?
Door de economische teruggang, zijn we natuurlijk genoodzaakt de broekriem wat aan te halen. De SP stemt dan ook in met een aantal voorstellen, zoals de verhoging WOZ, de herinvoering van de hondenbelasting en de algehele verlaging van subsidies met 2,5%. Daarbovenop stellen wij voor ook bezuinigingen toe te passen op de eerder genoemde gemeentelijke werkbudgetten, ondersteuning programmamanagement en het project Klantgerichter werken; en de invoering van de in de voortgangsnota genoemde bezuinigingen op het leerlingenvervoer voor bijzonder onderwijs op grond van religieuze overtuiging.
De SP staat achter de in de voortgangsnota genoemde bezuiniging op het leerlingenvervoer bijzonder onderwijs en dient daar een motie voor in. Voor de bezuinigingen aangaande bibliotheekfilialen heeft de SP een amendement en voor de overige bezuinigingsvoorstellen die in het verlengde liggen van landelijke overheidsbesluiten en die een tweedeling in de gemeente teweeg brengen, wil de SP voorstellen een brandbrief naar de overheid te schrijven en voorlopig de maatregelen niet toe te passen.
Naschrift:
Reactie van wethouders op de SP-bijdrage:
Wethouder Wiersema
Met Radio Assen FM is een subsidieperiode afgesproken van twee jaar. Daarna zullen zij een kwaliteitsverbetering en een luisteronderzoek met positief resultaat moeten laten zien. Deze periode loopt tot 1 januari 2004, dus worden de besprekingen in december gevoerd en daarbij zal ook worden vastgesteld of in januari Radio Assen FM weer subsidie toegewezen krijgt en hoeveel.
In de zogenaamde "ruimtescheppende maatregelen" om in de voorjaarsnota al bezuinigingen toe te passen, werd voor het eerst genoemd dat de drie bibliotheekfilialen in Peelo, Marsdijk en Vredeveld zouden moeten sluiten. Marijke had toen ook een motie klaarliggen tegen deze sluiting. Wethouder Wiersema zei, dat de motie niet nodig was omdat werd afgezien van beëindiging van de wijkbibliotheken.
In deze najaarsbegroting werd ten eerste gesteld dat alle bezuinigingsvoorstellen die genoemd werden in de "ruimtescheppende maatregelen" (totaal 5 miljoen euro) doorgang zullen vinden. Ten tweede stond wederom bij het hoofdstuk Kunst en Cultuur genoemd: opheffen bibliotheekfilialen. Terecht dat Marijke dacht dat de wethouder vanwege de bezuinigingsdrift op zijn woorden teruggekomen was. Het bleek echter niet zo te zijn. Wethouder Wiersema stelde dat dit voorstel per abuis in de begroting was opgenomen (of per abuis niet aan de ambtenaren doorgegeven dat het er niet meer in moest). Wiersema verzekerde dat de filialen écht niet gesloten worden!
Wethouder Berends en van Hooft
Beide wethouders hebben verzekerd dat het minimabeleid wordt voortgezet zoals het nu is. Van Hooft voegde daar nog aan toe: "Het minimabeleid zal niet aangetast worden in 2004; als er onverhoopt hogere kosten zijn (bijvoorbeeld door sterke toename bijstandsgerechtigden), dan zal daar geld voor worden vrijgemaak"
Wethouder Piek
Bezuinigen op het leerlingenvervoer naar christelijke scholen is niet mogelijk. Dit voorstel stond wel genoemd in de voortgangsnota, maar is in de najaarsnota niet opgenomen omdat ons ook duidelijk werd dat dit een wettelijke regeling is waar de gemeente niet mag ingrijpen.
De drie moties die de SP indiende, zijn ingetrokken:
- Motie Behoud bibliotheekfilialen: niet meer nodig. Filialen blijven bestaan.
- Motie Subsidietoekenning Radio Assen FM: uitgesteld naar december
- Motie Beëindiging subsidie leerlingenvervoer naar christelijke scholen: wettelijk niet mogelijk.