h

Solidariteit met minima bij PvdA ver te zoeken

26 oktober 2003

Solidariteit met minima bij PvdA ver te zoeken

Wat staat u te wachten in de bijstand? En wat wil de SP daar (samen met u) aan doen?

De eindejaarsuitkering en de langdurigheidstoeslag

De gemeente Assen wil een langdurigheidstoeslag toekennen aan mensen die vijf jaar lang geen inkomsten behalve bijstand hebben gehad en die geen uitzicht hebben op betaald werk. Voor mensen die op het minimum leven (behalve AOW-ers) is er de mogelijkheid om een eindejaarsuitkering aan te vragen van € 60,-. De SP wil een langdurigheidstoeslag voor mensen die drie jaar lang een bijstandsuitkering hebben gehad (ongeacht bijverdiensten), zonder dat er naar de toekomst gekeken wordt. De SP wil dat de eindejaarsuitkering automatisch wordt overgemaakt naar de haar bekende minima en dat verder alle minima daar recht op hebben.

De nieuwe Wet Werk en Bijstand

Per 1 januari 2004 wordt de Wet Werk en Bijstand ingevoerd in plaats van de huidige bijstandswet. De SP noemt het liever de Wet water en brood. De nieuwe wet betekent: minder respect voor mensen zonder betaald werk, minder bestijding van de armoede en minder mogelijkheden om werklozen naar een betaalde baan te begeleiden. De nieuwe wet maakt Nederland kortom, een stukje minder beschaafd. Wat gaat dat voor u betekenen vanaf 1 januari? Hoe gaat u er op achteruit?

  • Alle werk is voortaan passend.
  • De sollicitatieplicht geldt voor iedereen.
  • U kunt verplicht worden te werken met behoud van uitkering.
  • De gemeente bepaalt zelf de hoogte van strafkortingen en wanneer die opgelegd worden.
  • De WIW/ID banen komen op de tocht te staan.
  • De gemeente bepaalt de normbedragen voor jongeren, schoolverlaters en mensen met "lagere bestaanskoste".
  • Vrijlating van inkomsten wordt afgebouwd en afgeschaft.
  • Regelingen vanuit de bijzondere bijstand, zoals de witgoedregeling en de eindejaarsuitkering worden afgeschaft.
  • Het is mogelijk dat uw uitkering niet aan u uitbetaald wordt, maar dat u deze 'in natura' krijgt.

Hoe de uitvoering van de nieuwe wet in Assen ingevuld gaat worden, moet nog in de gemeenteraad vastgesteld worden. De SP wil dat Assen dit invult op een humane manier, zonder dat mensen er op achteruit gaan. Binnen en buiten de gemeenteraad zal de nodige actie ondernomen worden. Wilt u meer weten over de Wet Werk en Bijstand? U kunt een brochure hierover bestellen bij de SP.

U bent hier