Raad vindt dat de minima maar vast moeten wennen aan Wet Water en Brood
Raad vindt dat de minima maar vast moeten wennen aan Wet Water en Brood
Dit jaar kreeg de raad nog een laatste kans om de minima maximaal tegemoet te komen. De nieuwe Wet Werk en Bijstand betekent: minder respect voor mensen zonder betaald werk, minder bestrijding van de armoede en minder mogelijkheden om werklozen naar een betaalde baan te begeleiden. De wet treedt in 2004 in werking, maar de gemeente Assen vindt in meerderheid dat deze wet nu al toegepast moet worden.
Daarmee is de raad ook zeer inconsequent, want de eindejaarsuitkering, die vorig jaar 60 euro bedroeg, wordt ook in 2004 afgeschaft. In plaats van nu ook te anticiperen op de nieuwe wet, werd zelfs de door B&W voorgestelde 'gewenningsafbouw' (45 euro) verontwaardigd weggestemd. Men vond unaniem dat het oude bedrag van 60 euro uitgekeerd moest worden. Het voorstel van de SP om 100 euro uit te keren, maakte geen kans.
In de raadsvergadering had de SP nog meer kritische kanttekeningen wat betreft het toekennen van de eindejaarsuitkering en de langdurigheidstoeslag. Marijke bracht 4 amendementen in, die allemaal zonder problemen gehonoreerd hadden kunnen worden. Ten eerste worden we dit jaar nog niet belemmerd door de nieuwe wet (dus grijp je kans!) en ten tweede is het positief saldo voor de bijzondere bijstand 334.600 euro, dus ruim voldoende om de voorstellen uit te voeren.
De amendementen:
- Onder de sociale minima vallen alle mensen die leven van een minimum. In het voorstel van B&W horen 65-plussers daar niet bij. Dit SP-amendement pleitte voor alle minima vanaf 23 jaar; immers iemand met een onvolledige AOW (krijgt aanvulling van de bijstand) of alleen maar AOW valt onder de sociale minima en heeft dus volgens de SP ook recht op financiële tegemoetkomingen. (bekijk amandement)
- Om voor langdurigheidstoeslag in aanmerking te komen moet men volgens B&W 5 jaar in de bijstand zitten; dan pas is er sprake van een echt armoede-gevoel waarbij enige tegemoetkoming op z'n plaats is. De SP vindt dat dat gevoel al na 1 jaar aanwezig is, maar sluit zich aan bij de meeste Nederlandse gemeenten: 3 jaar. (bekijk amandement)
- Ook om in aanmerking te komen voor enige financiële extraatjes, is het B&W-voorstel om tijdens die 5 jaar geen dag gewerkt te hebben waarvoor salaris is ontvangen. De SP vindt dit een slecht voorstel. Zo motiveer je niet mensen een baantje te accepteren. Wanneer je als uitkeringsgerechtigde enig inkomen hebt, wordt dit op de bijstandsuitkering in mindering gebracht. Je blijft dus een minima. Je zou dom zijn om een klein of tijdelijk baantje aan te nemen, dan verspeel je je langdurigheidstoeslag!. Het SP-voorstel is dan ook: drie jaar op minimum geleefd? Dan recht op langdurigheidstoeslag. (bekijk amandement)
- In het voorstel van B&W is er voor de langdurigheidstoeslag onderscheid gemaakt tussen ouders, echtparen, alleenstaande ouders en alleenstaanden. Zo kan het voorkomen dat een eenoudergezin met vier kinderen minder krijgt dan een echtpaar zonder kinderen. Dit onderscheid moet volgens de SP anders, nl gezinnen met kinderen (of daar nu een of twee ouders zijn) 450 euro, echtpaar zonder kinderen 400 euro en alleenstaanden 320 euro. (bekijk amandement)
Voor motie 2 stemde ook de Christen Unie; voor motie 3 kregen we eveneens de steun van de Christen Unie; voor motie 4 ontvingen we zelfs 12 stemmen, waaronder de Christen Unie, PLOP en D'66. Jammer genoeg was dit niet voldoende om de meerderheid te halen. De PvdA stemde tegen alle moties!