h

Het ICO in de problemen

20 september 2003

Het ICO in de problemen

Het ICO kampt met een begrotingstekort en dat, terwijl ze juist moest bezuinigen. De gemeenteraad besliste donderdagavond over hun begroting: afgekeurd. De SP en GroenLinks waren de enigen die er nog over wilden praten. SP: kunnen we hen niet tegemoet komen in de kosten?

Het ICO had voor 2004 van de deelnemende gemeenten de opdracht gekregen om voor bijna 227.000,- euro te bezuinigen. In plaats van een verlaagde begroting, kwamen zij uit op een overschrijding van 100.000 euro. De bezuinigingstaakstelling was dus bepaald niet gehaald. Het bestuur stelde dan ook tegelijk met het indienen van de begroting voor om in de toekomst wèl drastisch te gaan bezuinigen. Zij deed een aantal voorstellen om enkele cursussen af te schaffen en de cursusduur (gesubsidieerd) niet langer te laten duren dan drie jaar. Vooral met het beeld van cursusduurverkorting voor ogen, besloot de SP in de raad te pleiten voor enige soepelheid in de beoordeling van de begroting. "Als we elkaar halverwege tegemoet komen, heeft het ICO een overzichtelijke bezuinigingstaakstelling, hoeven geen drastische maatregelen genomen te worden en is de verhoging voor de Asser bijdrage ook financieel acceptabel ". Voor Assen zou dit ongeveer 27.000 euro meer worden voor het jaar 2004.
Grondslag voor dit pleidooi was de dreigende tweedeling in kunst en cultuur. Neem als voorbeeld een kind dat leert vioolspelen. Na drie jaar heeft het de basisvaardigheden opgedaan; heeft zo'n kind zin en talent om verder te gaan, kan dat alleen op eigen kosten. Voor minder draagkrachtige ouders kan dit dan een moment zijn om de lessen te beëindigen.

Het standpunt van de raad was dat wanneer je gaat sleutelen aan een eerder genomen besluit, je een precedent schept voor andere instellingen die subsidie krijgen. Marijke reageerde hierop door te stellen dat als de raad ervoor kiest een ingezette koers te wijzigen dat niet hoeft te betekenen dat automatisch voor alle andere gesubsidieerde instellingen ook het financiële licht op groen komt te staan. De raad is heel duidelijk in staat haar beleid en de wijzigingen daarop te motiveren en te verantwoorden. De raad bleef, uitgezonderd GroenLinks, bij haar standpunt om het ICO een forse bezuinigingsopdracht op te leggen.

U bent hier