h

De Vermeerschool en . . . de halve waarheid

9 september 2003

De Vermeerschool en . . . de halve waarheid

Voor nieuwbouw krijg ik geld; voor renovatie of verbouw niet. Verbouw moet ik halen uit mijn eigen potje voor grootonderhoud en dat kan ik niet aan de Vermeerschool spenderen; dan blijft er niets meer over voor andere projecten". Dit zijn de woorden van de directeur van GGZ-Drenthe en dat is waar, maar die woorden laten iets achterwege en daardoor is het maar een halve waarheid.

GGZ-Drenthe heeft een tijdje geleden een aanvraag gedaan voor nieuwbouw, inclusief sloop. Deze aanvraag is gehonoreerd en dus is er een vergunning afgegeven en geld beschikbaar gesteld om de Vermeerschool te slopen en een nieuw Dag-en Activiteitencentrum te bouwen. Bij navraag bij het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen in Utrecht, bleek dat er wel degelijk geld is voor renovatie, als daar om gevraagd wordt. Marijke van den Broek vertelde in de raadscommissie al over een GGZ-Groningen "die haar vingers af zou likken bij een gebouw als de Vermeerschool". GGZ-Groningen heeft zelf een voormalige school laten verbouwen tot een Dag-en Activiteitencentrum en heeft het Cultureel Historisch Museum opgekocht en laten renoveren. GGZ-Groningen is gek op oude gebouwen (sfeer, gezelligheid); laat ze van buiten in tact en renoveert ze aan de binnenkant.

Geld was nooit een probleem, ook niet voor het mooie Harmoniegebouw in Winschoten. Het enige wat GGZ-Drenthe moet doen, is een wijziging vergunning aanvragen en dan een plan voor renovatie indienen, inclusief kostenplaatje. "Ik zou niet weten waarom dat niet gehonoreerd zou worden", aldus dhr. Van Heumen van het bouwcollege uit Utrecht.

In de raadscommissie werd het "Plan Kampinga" gepresenteerd als een mogelijkheid om de school om te bouwen tot een voor het GGZ acceptabel pand voor het Dag-en Activiteitencentrum. Ook zou er in een deel jongerenhuisvesting gerealiseerd kunnen worden. Hoewel dit een bewonderingswaardige inspanning was met als doel: behoud van de Vermeerschool, zou het gebouw toch ingrijpende veranderingen moeten ondergaan, waarbij alleen het aanzien vanuit de Weth. Buningstraat vrijwel onaangetast zou blijven. De omwonenden van de school en de krakers staan echter niet te trappelen om het voorgestelde plan van architect Kampinga uit te laten voeren. Het liefst zouden de actievoerders de school in z'n geheel aan de buitenkant onaangetast laten en ook van binnen de vloeren en het strafbankje in oorspronkelijke staat handhaven.

Omdat dhr. Feyen, directeur GGZ-Drenthe, toch zeer veel belang hecht aan een efficiënte ruimte voor de bezoekers van het Dag-en Activiteitencentrum, zou het misschien het beste zijn als het college het GGZ een alternatieve locatie kan aanbieden. De Vermeerschool kan dan in tact blijven en een sociaal/maatschappelijke functie krijgen en dhr. Feyen kan het in zijn ogen ideale gebouw neerzetten.

U bent hier