h

Waarden en normen in Marsdijk

22 juni 2003

Waarden en normen in Marsdijk

In de raadsvergadering van 19 juni is, met enige aarzeling, Marsdijk uitgekozen als proefproject om aan de slag te gaan met waarden en normen. Veel mensen zijn van mening dat het gevoel voor waarden en normen sterk achteruit gaat. Het niet zo nauw nemen met de regels, maar ook minder respect voor elkaar en minder onderlinge hulp, zijn zaken die velen verontrusten. Een Rotterdamse theatergroep gaat nu in Marsdijk interactieve voorstellingen geven om de Marsdijkse inwoners aan het praten te krijgen over waarden en normen in hun wijk.

De ChristenUnie was aanvankelijk met een notitie gekomen om met de Asser bevolking in gesprek te gaan over waarden en normen. De SP vindt het altijd een goede zaak om als raad met de burgers te communiceren, maar wilde ook aantekenen dat je met praten over omgaan met elkaar niet voldoende is. Nog beter dan praten is laten zien dat je waarden en normen weer in ere wilt herstellen. Marijke vd Broek wees op het feit dat de landelijke kranten vol staan van zich misdragende ambtenaren en andere leidinggevenden, over fraudes, buitensporige bonussen en andere verrijkingen. Ook in Assen wees zij op de kritiek van burgers op het gedrag van sommige politieagenten en een (semi)overheid die weleens fouten maakt (dat gebeurd, maar geef het toe en maak je excuses). Behalve GroenLinks vond de SP hierin geen steun.

Wat meer begrip kreeg zij voor de vragen die ze had over het proefproject in Marsdijk. Marijke vond het wel gemakkelijk om een forumtheatergroep uit Rotterdam te halen (kosten, incl. overnachtingen 33.000 euro) en deze groep los te laten op Marsdijk. Met workshops en twee interactieve voorstellingen vindt dan het gesprek plaats met de Marsdijkse bevolking.

Op vragen als: hoe bereik je de doelgroep, hoe waren de reacties in andere plaatsen, zijn elders de gestelde doelen bereikt en is er ook een follow-up, had de ChristenUnie geen antwoorden.

Ondanks de vele aarzelingen in de raad, is men toch met meerderheid akkoord gegaan met het project.

U bent hier