h

Uitgaan voor rolstoelers: niet altijd even leuk!

1 mei 2003

Uitgaan voor rolstoelers: niet altijd even leuk!

In Theater De Kolk kun je redelijk goed terecht als minder valide, maar dan liever niet in een elektrische rolstoel en ga je als groepje minder validen een lekker avondje uit, dan is er geen sprake van "samen uit". Hoe wordt dat in het nieuw te bouwen theater?

Een onderzoek wees uit dat de toegankelijkheid van Theater De Kolk voor minder validen redelijk is. Verder kunnen rolstoelers goed overal terecht, voor zover ze in een kleine rolstoel zitten, en krijgen ze goede tot redelijk goede zichtplaatsen.

Als iemand zich verplaatst m.b.v. een rolstoel en hij of zij wil het theater/bioscoop bezoeken, dan moet dat wel van tevoren worden aangemeld.

Er is een lift, dus rolstoelers kunnen ook naar boven. Alleen het balkon in de grote zaal is niet bereikbaar voor mensen in een rolstoel. Een bezwaar van de tweede verdieping is wel, dat daar geen invalidentoilet is. In de pauze kan de rolstoeler desgewenst naar beneden om het toilet te bezoeken, maar dan is er geen tijd meer voor een kopje koffie of anderszins. Van de nooduitgangen is moeilijk gebruik te maken als de rolstoeler geen hulp krijgt van een valide. Een drempel veroorzaakt hier het probleem.

Mensen die gebruik maken van een elektrische rolstoel (deze stoelen zijn doorgaans groter) kunnen niet naar boven; deze rolstoelen passen niet in de lift. Een oplossing voor enkelen van hen is: voor een avond in een kleine rolstoel, maar dat levert voor de meesten problemen op. Voor alle rolstoelers geldt: als zij met een groep gehandicapten komen, worden de rolstoelers door de hele zaal heen geplaatst. Ook gezellig uit met z'n tweeën is niet mogelijk. Gedurende de voorstelling zitten de vrienden of geliefden niet bij elkaar. Dit kan een reden zijn om dan maar niet uit te gaan en dit wordt dan ook als het grootste nadeel ervaren.

Aandacht voor deze "handicaps" in het theater moeten in een nieuw te bouwen theater zeker plaatsvinden. Iedereen moet gezellig, ongecompliceerd en veilig uit kunnen gaan!

Met dank aan Titia van Nierop.

U bent hier