h

SP vraagt en krijgt geld voor wanhopige asielzoekers

8 mei 2003

SP vraagt en krijgt geld voor wanhopige asielzoekers

In de rondvraag van de raadscommissie Sociale Infrastructuur stelde Marijke v.d. Broek de problematiek van de uitgeprocedeerde asielzoekers aan de orde. De groep van 39 mensen die procedeerde tegen de plotselinge overplaatsing door de COA, zit zonder geld. Zowel de COA als de gemeente en de kerken leverden geen bijdrage meer in hun levensonderhoud. Toch deed de SP nog een poging om de gemeente Assen te bewegen deze mensen niet te laten barsten. De commissie besloot toen om de groep nog eenmaal bij te staan!

In de flat aan de Maria in Campislaan verblijven nog 39 asielzoekers die middels een kort geding geprobeerd hebben de overhaaste overplaatsing per 1 maart uit te stellen. De COA heeft al sinds 1 maart jl de toelage voor levensonderhoud stopgezet. De gemeente Assen heeft daarop begin maart een bijdrage gegeven voor een kort gedeelte van de tijd die de procedure innam. De kerken hebben daarna een bijdrage geleverd. Inmiddels hebben deze mensen het kort geding verloren en de geldkraan is dichtgedraaid.

De asielzoekers hebben nu schriftelijk aangegeven geen andere optie meer te hebben dan te vertrekken naar een ander centrum. De COA kan deze verhuizing echter pas na volgende week realiseren. Intussen hebben deze 39 mensen geen enkel inkomen meer en men is de wanhoop nabij.

De raadscommissie heeft nu echter besloten alsnog maximaal 4.000 euro bij te dragen aan hun levensonderhoud.

U bent hier