h

Actie Hoogeveen!

13 mei 2003

Actie Hoogeveen!

30 mei voert de SP in Hoogeveen een actie, om ervoor te zorgen dat iedereen in Hoogeveen gebruik kan maken van de Hoofdstraat en zo plezierig kan winkelen. En zij kunnen uw steun daarbij gebruiken!

De Cascade zoals die in de Hoofdstraat in Hoogeveen loopt is een kunstwerk dat moet herinneren aan de oude tijden toen de Hoofdstraat uit een vaart bestond met (zand)wegen aan beide zijden. Bijna alle vervoer geschiedde destijds via het water doordat in Hoogeveen en omgeving alles met elkaar verbonden was door water door de afgravingen voor het winnen van turf. Turf dat vervolgens ook via het water door heel Nederland verspreid werd.

Bij de renovatie van de Hoofdstraat, nu al weer een aantal jaren geleden, wilde men het geheel verdwenen object "water" weer terug brengen. Gekozen werd toen voor een kunstwerk dat resulteerde in wat nu genoemd wordt de "Cascade". Ontworpen door de Amsterdamse kunstenares Karin Daan.

Helaas is men vergeten er bij na te denken dat, net zoals in vroeger tijden, dit water de Hoofdstraat in twee helften deelt. De twee helften worden op een aantal plaatsen met elkaar verbonden door als bruggetjes uitziende overgangen. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn echter deze overgangen een vrijwel onneembare barrière! Ook voor begeleiders van mensen in een rolstoel zijn de (hoge) overgangen erg moeilijk te "nemen". Er tegenop is al zwaar, maar vervolgens aan de andere kant weer naar beneden is niet alleen zwaar, maar kan ook levensgevaarlijk zijn. Hierdoor zorgt de Cascade ervoor dat voor deze mensen er geen andere keuze is dan omlopen. En lopen is juist iets waar deze mensen moeite mee hebben. De enige mogelijkheid op dit moment is de auto achter parkeren, de boodschappen aan de ene kant doen, terug naar de auto, omrijden, aan de andere kant parkeren en weer verder gaan met boodschappen doen. Dus ook weer extra lopen en onnodige vervuilende extra kilometers.

Gelukkig heeft SP-Hoogeveen in oprichting nu een oplossing bedacht. Doorbreek op een aantal plaatsen de muren van de Cascade; laat het water in een in de grond gegraven bak stromen waarover, een net iets boven het waterniveau geplaatste, plaat wordt gelegd en het water stroomt aan de andere zijde van de plaat weer uit de ondergrondse bak om daarna door de Cascade zijn weg te vervolgen. Eigenlijk dus een gelijkvloerse brug.
Hoe kunt u helpen?

Op 30 mei wordt er een actie gevoerd bij de Cascade. De SP verzamelt daar handtekeningen en biedt deze aan, aan het gemeentebestuur. Komt u ook om uw handtekening te zetten? Of misschien wilt u wel meehelpen aan deze actie en zelf handtekeningen verzamelen?

U bent hier