h

ABN-Amro Clusterbom? Misdadig Dom!

14 mei 2003

ABN-Amro Clusterbom? Misdadig Dom!

Op vrijdag 13 juni voert de SP afdeling Assen een actie tegen de betrokkenheid van ABN-Amro in de aandelen in Clusterbommen. Dit is een landelijke actie, die in estafette vorm wordt gehouden.

Clusterbommen verspreiden boven de grond honderden granaten die alles en iedereen vernietigen over een oppervlakte van enkele voetbalvelden. Deze bommen zijn ook ingezet in Irak. Tot 12 procent van de granaten explodeert niet onmiddellijk, waardoor ze dezelfde uitwerking hebben als anti-personeelsmijnen en ook na het conflict nog jarenlang slachtoffers maken. De SP voert al geruime tijd actie voor een internationaal verbod op clusterbommen.

Naar aanleiding van de SP-acties tegen ABN AMRO's betrokkenheid bij het Britse bedrijf Insys heeft de bank eerder laten weten geen nieuwe contracten af te zullen sluiten met dergelijke bedrijven en zelfs al enkele contracten te hebben afgewezen in verband met mogelijke bemoeienis met clusterwapens. Krista van Velzen: "Tijdens de aandeelhoudersvergadering liet de bank ons weten wel degelijk door de acties te zijn wakker geschud. Dat is natuurlijk erg mooi, dit voortschrijdend inzicht is een voorbeeld voor anderen." ABN-AMRO zei ook de Insys-aandelen te willen verkopen, maar nog te wachten op "een goede klant daarvoor". Van Velzen: "Dat betekent vooral dat ze er goed aan willen verdienen, en die aandelen niet van de hand zullen doen als ze er geen winst op kunnen maken. Reden genoeg om onze acties dus voort te zetten totdat de financiering van Insys door ABN-AMRO is afgelopen".

In de komende weken wordt een estafetteprotest georganiseerd dat ertoe moet leiden dat ABN AMRO haar banden met Insys onmiddellijk verbreekt.

Uiteraard bent u van harte welkom om mee te doen bij onze actie op 13 juni om 14.00 uur, bij de ABN vestiging aan het Koopmansplein in Assen. Maar u kunt meer doen. U kunt bijvoorbeeld een brief schrijven aan de ABN om te laten weten wat u van deze kwestie vindt. U kunt ook gebruik maken van de standaard e-mail.

U bent hier