h

Lawaaiactie tegen de vossenjacht

10 februari 2003

Lawaaiactie tegen de vossenjacht

Sinds kort mag het weer, de jacht op vossen. Ik dacht nog dat de politiek helemaal niets meer met het milieu van doen wilde hebben, maar nu dit weer. Aangezien voor welk onrecht dan ook, wij op de bres springen, organiseerde Harry Voss van het SP milieualarmteam een lawaaiactie, om de vos te waarschuwen dat er een jacht gaande was. Jagers en drijvers werden ingeladen in veewagens, er waren er wel 100! en wij achtervolgden hen.

Na lang opkroppen was het irritatiepeil bij de "heren" hoog genoeg opgelopen dat toen een actievoerder wilde kijken naar een doodgeschoten vos trapten ze met opzet de laadklep hard in z'n gezicht. Ook bleek dat ze de banden van het SP busje leeg hadden laten lopen. En ik vind jagen al zo kinderachtig! Toch hadden we ze behoorlijk kwaad.

Gelukkig bleef het maar bij 1. Hoezo honderden? Dit jaar gaan we eens kijken hoeveel er eigenlijk zijn. Tellen dus..
Nee, een goed hok en goed gaas doen wonderen wie slimme Reintje buiten de deur wil houden, en de weidevogels lijden meer aan afwateren van polders en verdichting van nieuwe grassoorten dan dat meneertje Vos er bij elkaar vreet. Maar het is net als met de beer en de wolf. Concurrenten van de mens zijn voor sommigen vijanden en voor anderen eerder vrienden.

Wie geinteresseert is in meer informatie over de vos, en graag iets anders wil weten dan: "Boer pas op je kippen" verwijs ik graag door naar een website van een goeie vriend: www.reinaert.tk. Ook hij heeft over deze actie geschreven. Ook vindt u hier een aantal leuke foto's die u een impressie geven van het geheel.

Bonne Harkema


Naschrift van Marijke van den Broek:

Op de open dag van het provinciehuis (zaterdag 8/3), is mij het een en ander duidelijker geworden over het statenbesluit omtrent de jacht op vossen. De provinciale staten hebben een paar weken geleden de aanvraag op de jacht op vossen behandeld. Van de 51 statenleden waren 2 leden van de PvdA niet aanwezig. De stemming gaf als resultaat: 25 voor en 24 tegen. Als die twee PvdA-mensen aanwezig waren geweest en tegen hadden gestemd, was de vergunning niet afgegeven.

De meningen waren ook in de partijen verdeeld. Zo waren bijv. de leden van de PvdA ook niet unaniem. De ChristenUnie was vóór de jacht (waarover ik ze op de open dag flink heb aangesproken), GroenLinks tegen en de Ouderenpartij ook tegen..

Ik sprak die dag ook met iemand van de provinciale afdeling Natuur en Milieu. Hij gaf aan niet gelukkig te zijn met het afgeven van de vergunning. Hij vertelde dat ook overal kleine jachtpartijen plaatsvinden: "Meer dan je denkt". Evenals de SP heeft hij twijfels over de overlast van vossen. De vergunning dient zijn inziens meer om 'een leuke hobby' in stand te houden (samen lekker de natuur in en dan een stevige neut), dan om zorg voor de fauna.

U bent hier