h

Handen af van de WAO!

30 juli 2002

Handen af van de WAO!

De reden achter de actie: de WAO-ers zijn geen probleem: WAO-ers hebben een probleem!
Zoals u wellicht wel gezien heeft hebben wij door heel Assen posters geplakt met de tekst: Handen af van de WAO! De reden van deze plakactie is duidelijk: wij willen de burger duidelijk maken, dat de ideeën van commissie Donner niet te accepteren zijn.

Als het aan Donner ligt, krijgen gedeeltelijk en tijdelijk arbeidsongeschikten voortaan geen WAO meer. Als zij niet binnen twee jaar een (vaak minder betaalde) baan hebben, volgt WW of bijstand. Deze oplossing is slechts symptoombestrijding! Daarentegen moet er een positieve stimulans komen.

Het risico voor werkgevers kan beperkt worden door de privatisering van de ziektewet terug te draaien. Vervolgens moet elk bedrijf een minimaal aantal arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Want veel WAO-ers willen wel, maar krijgen de kans niet. Bedrijven die dit niet doen riskeren een bekeuring.

In Duitsland werkt dit systeem al jaren en daar zijn twee keer zoveel arbeidsgehandicapten aan het werk. Dat is geen symptoombestrijding maar oorzaken aanpakken. Handen af van de WAO dus, en de arbeidsongeschiktheid aanpakken!

Pauline Niers.

U bent hier