h

Eindelijk Rood sein voor de chloortrein

26 juli 2002

Eindelijk Rood sein voor de chloortrein

Vlak voor het aantreden van de nieuwe regering heeft minister Pronk een maatregel genomen om de chloortransporten te beëindigen. Vóór 2006 zullen de treinen, die twee keer per week van Delfzijl via Assen naar Rotterdam rijden, stoppen.

Het comité Rood sein voor de chloortrein voert al anderhalf jaar, samen met gemeenten en omwonenden, actie tegen deze transporten. Ook in Assen is de actie gevoerd en werd gewezen op de gevaren van het chloortransport. Het comité ging bij een ongeluk uit van 5.000 doden en 18.000 gewonden!

Nu komt er mede door de druk van de SP een einde aan de transporten. Dat is goed nieuws voor gemeenten en omwonenden, maar het grote financiële voordeel is voor Akzo. Dit bedrijf krijgt € 57 miljoen, voor aanpassingen van de chloorfabriek in Delfzijl.

De totale kosten voor de overheid zijn € 130 miljoen. Zo wordt het gevaar van de chloortransporten afgekocht met ons belastingsgeld! Dan wil Akzo ook nog ná 2006 chloor blijven transporteren, maar dan 10.000 ton per jaar (i.p.v. de huidige 50.000 ton). Dit laatste beding is nog niet vastgesteld.

De SP zal er bij de tweede kamer op aandringen de chloortransporten definitief te beëindigen.
Wij houden Pronk aan zijn belofte! En laten we van harte hopen dat er de komende 3,5 jaar niets gebeurt!

Marijke van den Broek

U bent hier