h

Euro wordt steeds meer Duuro

6 juni 2002

Euro wordt steeds meer Duuro

Over de onopgemerkte halve verjaardag van de Euro. In november 2001 liet de SP al een onderzoek doen, naar wat de Nederlandse bevolking ging verwachten van de Euro.

De uitslag was als volgt: "De meeste Nederlanders (58%) denken dat de invoering van de euro over het algemeen ongunstig zal uitvallen voor de bevolking. Vrouwen (62%) zijn daarbij nog sceptischer dan mannen (54%). Veel Nederlanders willen dat er een noodplan komt voor herinvoering van de gulden voor het geval de euro een mislukking wordt."

Zo ver is het tot nu toe nog niet gekomen, maar het zegt wel wat over het vertrouwen, wat kennelijk al voor de invoering van de Europese munt ontbrak. Sinds 1 juli betalen wij al een half jaar met de Euro. Maar deze "verjaardag" ging niet onopgemerkt voorbij. Door heel Nederland verspreidde zich een mail, met een oproep tot de consumentenstaking. Deze e-mail bereikte zelfs het nieuws en ook wij plaatsten een oproep op onze site.

"Door de invoering van de euro is alles een stuk duurder geworden en dat merken wij, de consumenten in onze portemonnee. Soms lijkt het wel of de ondernemers zich vergissen in het valuta-tekentje! Daar waar men eerst 1 gulden voor een ijsje of komkommer betaalde, betaalt men nu 1 euro!
Deze prijsverhogingen van 220% pikken wij natuurlijk niet zomaar, en daarom is er op Maandag 1 juli 2002 De Consumentenstaking, daar staan wij als SP-Assen natuurlijk helemaal achter. Het is de bedoeling dat iedereen op die dag geen, of zo min mogelijk boodschappen doet, benzine tankt etc. Geef zo een signaal dat wij deze absurde prijsstijgingen niet langer tolereren."

De media berichtte achteraf dat ze de Consumentenstaking niet in de kassa gevoeld hebben. Wellicht kwam dit door de slechte voorbereiding van de actie(?!). Persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat de ondernemers deze oproep compleet links hebben laten liggen, maar goed. Hier willen we het uiteraard niet bij laten! Daarom wil ik u graag wijzen op het eerste vervolg van deze actie: SP-kamerlid Arda Gerkens roept burgers per e-mail op het ministerie van Financiën met een e-mail bombardement te bestoken voor een prijsstop. U kunt hier uw handtekening zetten.

Daarnaast roepen wij iedereen op om absurde prijsstijgingen door te geven aan ons. Dat kan door ons te mailen. Wij zijn nooit gevraagd of wij überhaupt wel een Euro willen en om de prijsstijgingen hebben wij al helemaal nooit gevraagd, maar het is niet te laat om te antwoorden. Doe dus mee met deze actie, en zeg "Nee!"tegen de Duuro.

Pauline Niers

U bent hier