h

De standpunten van de SP aangaande Marsdijk

28 februari 2002

De standpunten van de SP aangaande Marsdijk

Het volgende is wat lijsttrekker Marijke van den Broek heeft gezegd tijdens haar spreektijd in het Politiek debat over Marsdijk op 27-02-02:

Introductie

De lokale standpunten van de politieke partijen lopen niet ver uiteen. Dit vindt de SP vreemd, want de standpunten van deze partijen (afgezien van PLOP, Groen Links en de Christen Unie) hebben de afgelopen 15 jaar ervoor gezorgd dat de zorg voor elkaar, het milieu en de gemeenschappelijke voorzieningen ernstig zijn aangetast. De plaatselijke politici doen nu net of ze niet bij deze partijen horen en hebben een heel sociaal programma. Een mooi voorbeeld hiervan is het hot item "veiligheid": de afgelopen jaren is het sociaal/cultureel buurtwerk drastisch teruggeschroefd. Een van de gevolgen zijn de zogenaamde hangjongeren. En nu moet dit probleem met alle macht weer worden bestreden.

Assen Koerst

Die afbraak van de sociale samenleving heeft nog meer sporen achtergelaten in de samenleving; er vormde zich een "ieder voor zich" mentaliteit. Met de Assenaren valt het wat dit betreft gelukkig een beetje mee. Zij spraken zich in de opiniepeiling "Assen Koerst" uit voor een groeiende, levendige stad, maar ook voor "zorg voor elkaar".

Integrale Wijkteams

Die zorg zou de SP graag zien door in iedere wijk de aanwezigheid van integrale wijkteams voor preventie, indicatiestelling en begeleiding. In Marsdijk is al een samenwerkingsverband in het gezondheidscentrum, maar dat zou uitgebreid kunnen worden met een thuiszorgpost, een jeugd- en jongerenconsulent, een ouderenadviseur, een sociaal raadsman/vrouw, een post voor de wijkagent en wie of wat er nog meer nodig is. Met name ouderen zouden met deze wijkhulp zo lang mogelijk in staat zijn om zelfstandig en zelfredzaam te blijven functioneren en wonen.

Kinderspeelplaatsen

Landelijk is de SP bezig om een wet erdoor te krijgen dat de gemeente verplicht een bepaald grondoppervlakte per wijk ter beschikking te stellen voor kinderspeelplaatsen. Marsdijk kan daar dan z'n meetlat naast leggen.

Bus en Bushaltes

Marsdijk is (volgens de wijkanalyse) redelijk tevreden over de route en de rijfrequentie van de bus. De SP wil dat graag zo houden en daar nog aan toevoegen, dat de bushaltes beter beschut en verlicht zouden moeten zijn.

Veiligheid rond scholen

Rond scholen, pleiten wij voor een autoluwe zone en in de wijken uitbreiding van 30 km-zones.

Milieu

In de wijk staan voldoende bakken waar men gescheiden afval kwijt kan. Ook heeft iedere woning een drietal minicontainers. Dat is mooi, maar de SP vindt dat het afval dat de consumenten overhouden, voor een groot deel niet door hen wordt geproduceerd en dat daarom de hoeveelheid afval door de producenten verminderd moet worden. Een stap in de goede richting is het plaatsen van afvalbakken bij winkel die artikelen verkopen met verpakkingsafval. De klant kan dan direct overtollig afval achterlaten bij de winkel. Zwerfvuil is, niet alleen in Marsdijk, een ergernis en de SP wil hiervoor bij de gemeente om prioriteit vragen dit probleem aan te pakken.

Chloortrein

Langs Marsdijk loopt de treinrails waarover personenvervoer plaatsvindt, maar ook goederenvervoer. Een paar keer per week komt 's avonds de chloortrein langs. De SP vindt dit een onaanvaardbaar risico. Deze trein mag niet meer rijden. Regelmatig houdt de SP dan ook op allerlei plaatsen waar de trein rijdt, protestacties. Ook in Assen zijn we daarmee bezig.

Postagentschappen

In Marsdijk was een bank. In de supermarkt is nu nog een postagentschap aanwezig; maar hoe lang nog. De PTT is bezig het aantal postagentschappen drastisch terug te brengen. Ze vertellen niet welke agentschappen gaan sluiten, maar in juni en eind december zullen in fasen vele bijkantoortjes sluiten. De SP vindt dat iedereen in de eigen wijk terecht moet kunnen voor geldtransacties en alle posthandelingen. Met de eigen leden en hopelijk vele inwoners van deze wijk willen we proberen dit postagentschap te behouden.

Marijke van den Broek

U bent hier