h

Formatie

10 maart 2024

Formatie

Het kabinet is gevallen over de asielzoekers en hun na reizigers. Asielzoekers die hun familie over lieten komen die dan op hun beurt familie lieten overkomen die……… Nou ja jullie snappen wel waar de VVD naar toe wil. Dat zouden er duizenden zijn, maar het bleken er uiteindelijk, op jaarbasis, maar ongeveer zeventig te zijn. Het lijkt mij een goed ding dat Dilan en Geert en Caroline en Pieter eens meereizen op zo’n bootje. Kunnen ze er niet af en moeten ze wel met elkaar praten. In alle rust want er is niet een asielzoeker die met hun mee wil. Er wordt te veel gelekt.

We zijn nu bijna vijf maanden verder met formeren en nog steeds is iedereen bezig om over hun schaduw en die van de anderen heen te springen. Nu gaat dat niet gemakkelijk want ja dat doen we in dit land niet zo maar. Is het niet een stap te ver? Daar moet eerst uitgebreid over vergadert worden. Waar moet die schaduw dan komen te liggen. Wie mag er eerst. Wie moet er eerst. Mag je een aanloop nemen en een proefsprong maken? Caroline zegt dat het niet eerlijk is omdat haar schaduw breder is en dat Omtzigt wel heel lange tenen heeft. Ik bedoel benen, sorry Pieter, waarop hij huilend het zaaltje verlaat en weer een paar dagen onvindbaar is. Zelfs binnen de eigen partij wordt nu al voorzichtig gesproken over het aanstellen van een andere onderhandelaar en ik denk dat het een kwestie van tijd is voor er een mevrouw door de partijgangen loopt met papieren onhandig onder haar arm waarop staat wat de partij met Pieter van plan is.

De VVD ondertussen wil niet of misschien toch wel mee regeren. Ze gingen voor gedogen, want ze hadden verloren en wilden daarom recht doen aan de kiezer die immers niet op hun maar op een ander had gestemd. Alsof je een socialistische partij hoort praten. Rekening houden met een ander. Voor de VVD waarachtig een ander geluid. Daarmee lieten ze het eigen gelijk, waar de andere partijen zo vol van zijn, los. De VVD gaat luisteren naar wat een ander wil en houd daar dan rekening mee! Wat mogen we nu verwachten? ‘Ja, Caroline je mag megastallen bouwen maar dan voor maximaal tien biggetjes?’ ‘Ja Geert alle Moslims het land uit, als ze een bomgordel om hebben?’

Ze willen allemaal verantwoordelijkheid hebben, maar het niet dragen. Beslissingen nemen, maar er niet op aangesproken worden als het misgaat. Ondertussen kijkt links toe. Hoewel links? De verrechtsing van Europa en Nederland is ondertussen zover dat Pagida geaccepteerd is, Joost Eerdmans een gewone liberaal, de VVD een middenpartij en de PvdA vuile communisten. In dat wereldbeeld is de SP een uiterste linkse terreurorganisatie die de Rote armee fraction de kinderopvang laat doen.

Ondertussen draait alles gewoon door. Worden er besluiten genomen, maar geen beleid gemaakt. Schuiven we zelfs de meest urgente dingen voor ons uit, wachten de Groningers nog langer op versteviging van hun woning, toeslagenouders vragen bijna AOW aan, staat het water ons tot aan de rand van de dijk en onze lippen en zijn de enige die doormodderen niet de varkens maar wijzelf.
Er is dus niets veranderd.

U bent hier