Wie slaapt er in de raadszaal?
Wie slaapt er in de raadszaal?
In het Dagblad van het Noorden stond een stukje over een slapende mevrouw Van den Broek. Wethouder Berends beschuldigde haar van 'slapen' omdat zij een raadsbesluit verkeerd interpreteerde.
Nu wil ik mij in alle onbescheidenheid, een van de hardst werkende raadsleden noemen en ik was mij bewust van de negatieve reacties die ik op zou roepen bij mijn opmerking. Ik vond het in ieder geval een poging waard om de commissie te laten overwegen alle jongeren van 14-18 jaar deze vergoeding te geven. Immers deze groep is nog leerplichtig en over het algemeen niet kapitaalkrachtig. Als zij werken, zal dat parttime zijn en voor een geringe beloning (jeugdloon).
Bovendien gaf ik de commissie een paar voorbeelden, nl. Groningen, een stad met heel veel jongeren, gaf alle jongeren van 14-18 jaar een gratis identificatiebewijs en de landelijke overheid geeft ook vanaf 1 januari 2006 alle jongeren die 14 jaar worden een gratis ID-bewijs, ongeacht wat hun ouders verdienen.
GroenLinks zag er ook wel wat in, maar de andere partijen bleven onverzettelijk bij hun besluit dat de bedoeling, hoewel niet verwoord in het voorstel, was en blijft een vergoeding voor jongeren uit een minimagezin.
Overigens als er iemand slaapt dan is het wel de wethouder die de opmerking plaatste, dhr. Berends. In oktober 2004 werd door de raad besloten dat ingaande 1 januari 2005 de maandelijkse inkomstenbriefjes (heten officieel rechtmatigheidsformulieren) afgeschaft zouden worden. De uitkeringsgerechtigden hoefden niet meer maandelijks hun briefje in de bus van het stadhuis te deponeren, maar slecht dan wanneer er zich een wijziging voordoet.
Eind mei ontdekte ik dat de uitkeringsgerechtigden nog steeds hun maandelijkse briefje moesten inleveren. Bij navraag klonk slechts enig gemompel uit de mond van de wethouder en de toezegging dat er schriftelijk antwoord zou komen.
Dat antwoord hadden de raadsleden bij de aanvang van de volgende commissievergaderingen nog niet ontvangen, waarop ik het falen van het college aan de orde stelde in de commissie Algemeen Bestuur. De burgemeester zegde daarop persoonlijk toe het een en ander uit te zoeken.
Enkele dagen later ontving ik (alleen ik!) een briefje van een ambtenaar met de mededeling dat de invoering van het mutatieformulier op 1 januari 2006 zal plaatsvinden.
Een raadsbesluit wordt dus enerzijds genegeerd; de raad wordt niet op de hoogte gesteld van (de reden) uitstel, geen excuus, en tenslotte krijgt één raadslid na lang aandringen een mailtje van een ambtenaar met de mededeling: "De ISD (samenwerkende sociale diensten Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze) streeft ernaar (?!) deze wijze van werken per 1 januari 2006 in te voeren".
Misschien moet wethouder Berends eens flink de oren gewassen worden…